Undersøgelse viser stigende efterspørgsel på kritisk journalistik i løbet af coronakrisen

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at danskerne i perioden fra april til november har udviklet et større ønske om, at medierne går kritisk til politikere og myndigheder.
Billede fra pressemøde i Statsministeriet i coronakrisens indledende fase i marts. | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Billede fra pressemøde i Statsministeriet i coronakrisens indledende fase i marts. | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Danskernes syn på nyhedsmedierne har ændret sig, mens coronapandemien har hærget. Flere og flere efterspørger således kritisk journalistik, viser en undersøgelse fra Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Det skriver de tre forskere, der står bag, i en kronik i Jyllands-Posten.

Forskerne foretog spørgeskemaundersøgelser i april og i november, og udviklingen er klar. 17 pct. af danskerne mente i april, at medierne skulle gå kritisk til værks overfor politikere og myndigheder – i november var den andel steget til 33 pct.

"Der er altså sket en markant stigning i efterspørgslen på kritisk journalistik, selv om nyhedsmediernes dækning af coronakrisen utvivlsomt rummer langt flere kritiske historier og vinkler nu end i foråret, blandt andet fordi uenigheder både mellem eksperter og mellem politikere er blevet tydeligere i løbet af krisen," skriver forskerne i kronikken.

Da Center for Journalistik udkom med sin undersøgelse i april var en af konklusionerne, at et flertal af lytterne, læserne og seerne mente, at der burde være mere fokus på håb, løsninger og aflivning af falske nyheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også