MediaWatch

Facebook censurerer vinderbillede fra Årets Pressefoto

Et vinderbillede fra Årets Pressefoto, taget af en fotograf ved Politiken, er blevet ramt af Facebooks censur, fordi det viser en gruppe afklædte drenge, der spiller fodbold. En misforståelse af "ethvert væsentlighedskriterium", mener chefredaktør.

Foto: /ritzau scanpix/Torben Åndahl

Facebook har krævet et reportagefoto fra en rohingya-flygtningelejr, der var blandt vinderne ved Årets Pressefoto, fjernet fra Politikens Facebook-side.

Det skriver Politikens chefredaktør Christian Jensen i et leder, hvor avisen tager afstand fra Facebooks indgriben, der skyldes, at fotoet afbilleder en gruppe afklædte rohingyadrenge, der er i fuld gang med at spille fodbold i den mudrede lerjord. Billedet er en del af en serie af Politikens fotograf Jacob Ehrbahn og vandt i kategorien Årets Reportage, udland, ved fredagens uddeling af priserne ved Årets Pressefoto.

Selvom det er prisværdigt, at Facebook er opmærksom på at fjerne børnepornografisk materiale, modarbejder det konkrete tilfælde mediernes pligt til dokumentation og formidling af samfundsforhold, mener chefredaktøren. 

"Men det er en fundamental misforståelse af ethvert væsentlighedskriterium og offentlig interesse, når Facebook med åbne øjne forlanger censur af fotografisk dokumentation fra en af verdens største flygtningelejre udløst af en af de værste folkeforfølgelser i nyere tid," skriver Christian Jensen, der sammenligner eksemplet med Facebooks tidligere censur af det ikoniske fotografi af en napalmramt pige under Vietnam-krigen, som ramte norske Aftonbladet.

Facebook omgjorde efterfølgende beslutningen efter kritik.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs