Undersøgelse roser Radioavisens sprog

Værterne taler hurtigere og lægger trykkene anderledes end i gamle dage, men det er en positiv udvikling, lyder det i ny analyse af sproget i Radioavisen.

Ja, der er noget om snakken, når kritikerne siger, at værterne på Radioavisen taler hurtigt.

Det konkluderer Thea F. Sejr Hansen, retoriker på Københavns Universitet, i en ny undersøgelse. I Politiken går hun dog i rette med kritikerne, der i mediesprogsdebatten ofte bruger radioværterne som boksebolde.

I undersøgelsen "Var nyhederne bedre i gamle dage?" har hun analyseret sproget i seks nyhedsudsendelser fra forskellige år. I 1936 og 1948 sagde oplæseren eksempelvis henholdsvis 160 og 147 ord i minuttet. I en udsendelse fra 2010 var antallet oppe på 190 i minuttet.

Det kan godt være, at ikke alle stavelser i dag bliver udtalt som i de ældre udsendelser, men det er ikke et problem, mener retorikeren.

”Sproget i radioavisen skal være naturligt, så der ikke skabes distance til lytteren, og det er DRs nyhedsoplæsere i dag dygtige til,” siger Thea F. Sejr Hansen til Politiken.

”De nutidige oplæsere er jo langt mere bevidste om mundtlig formidling end deres ældre kolleger. De er mere nærværende og bruger stemmen varieret. Dermed får de lytteren til at bide mærke i det, der er vigtigt,” siger hun til avisen.

Tv- og radioværter trænger til sproglig overhaling 

"DR's public service tilbud gør mig stolt"

DR graver ny korrespondentserie ud af arkiverne

P3 får ny redaktør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også