MediaWatch

Politiken: Betalingsmure er foreløbig en succes

De foreløbige erfaringer med betalingsmure herhjemme lover godt for fremtiden, mener Politikens chefredaktør Lars Grarup. Han vil dog ikke melde ud, hvordan det er gået med Politikens betalingsmur.

”Du har læst dine 25 gratis artikler denne måned”.

Hvad der i årevis har været gratis, koster nu penge, også på Politiken, hvor chefredaktør Lars Grarup i dag i et debatindlæg gør status over de første danske forsøg med såkaldte paywalls.

Og det lover godt, mener han.

”Nye tal fra sidste uge viser, at flere danske medier er kommet lovende fra start i forsøget på at få fremtidens digitale avislæsere til at betale for journalistik på nettet,” skirver Lars Grarup og henviser til tal fra Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Jydske Vestkysten.

Lars Grarup vil endnu ikke melde ud, hvordan Politiken selv har klaret de sidste par måneders overgang til betalingsopkrævning på Politiken.dk.

”Vi har besluttet at vente lidt med at melde tal ud, selv om starten på abonnementstegningen ser lovende ud, da der her i introduktionsfasen stadig er mange ubesvarede spørgsmål. Er abonnementstegningen et resultat af massiv markedsføring? Vil brugerne gentegne abonnementet? Hvilken effekt har det for vores besøg på politiken.dk?” skriver Grarup i indlægget.

Umiddelbart efter at Politiken lancerede den nye betalingsordning på avisens hjemmeside, fremgik det ifølge mediet Version2 hurtigt, at brugerne nemt kunne omgå den nye betalingmur.

Og det var ikke den store overraskelse for Politiken, som ikke lod sig bekymre.

”For en stor del af vores almindelige brugere betyder bekvemmelighed også noget, og det betyder noget for dem, at man ikke skal lave alle mulige fiksfakserier for at have adgang. Og så er det jo ikke noget astronomisk beløb, vi beder om her i starten. Det er 44 kroner om måneden, så spørgsmålet er, hvor mange anstrengelser, man vil gøre sig for at slippe for at betale 44 kroner,” forklarede Lars Grarup i maj til Version2.

5.500 brugere har siden april registreret sig som betalere på Ekstra Bladets 'Ekstra'-tilbud, og halvdelen havde en måned senere betalt abonnementet på 29 kroner. På Jyllands-Posten har cirka 10 procent ud af 50.000 interesserede brugere valgt at betale de 99 kroner, som Jyllands-Posten tager for deres Premium-abonnement, og på Jydske Vestkysten har mere end 9.000 brugere registreret sig. Der vil man først om nogle måneder kunne se, om brugerne vil betale de 219 kroner, en måneds digitalt abonnement koster på den jyske avis.

Politiken aktiverer betalingsmur i morgen

Netaviser giver mur-fuskere frit spil

Er betalingsmuren et fjumreår?

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere