Søvndal: Medieomtale forlængede gidselsag

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener, at medieomtalen af gidselsagen, der blev afsluttet i denne uge, har forlænget sagen og gjort løsesummen højere.

Den mere end to år lange gidseltagning af to danske sømænd og fire filippinske besætningsmedlemmer, kunne have været afsluttet tidligere, hvis der havde være mindre medieopmærksomhed om sagen og sømændene Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez.

Det siger udenrigsminister Villy Søvdal (SF) i dag til Ritzaus Bureau:

"Vi er stadigvæk bestyrket i den opfattelse, at presseomtale undervejs har besværliggjort den her sag, har fordyret den, har forlænget den," siger Villy Søvndal.

"Når der er stor mængde omtale af en sag, som den her, så stiger prisen meget hurtigt, fordi piraterne er orienteret," siger Søvndal, der på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i dag orienterede om forløbet.

Enhedslistens medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Christian Juhl, stiller sig dog kritisk over for den slutning:

"Jeg mener ikke, at der er dokumentation nok til entydigt at kunne sige, at mediernes omtale har skadet situationen eller forhandlingerne. Det er en stor portion holdninger med meget lidt dokumentation fra Villy Søvndals side," siger Christian Juhl til Ekstrabladet.dk.

Holdt sig tilbage

I dag er det samtidig kommet frem, at både DR Nyheder og TV 2 Nyhederne har afholdt sig fra at dække sagen, selvom de lå inde med relevant information.

"Vi har talt med gidslerne, og vi har lavet det journalistiske arbejde. Vi har bare valgt ikke at offentliggøre det," siger Nyhhedsdirektør hos TV 2, Michael Dyrby til Dr.dk.

"Det har vi gjort af hensyn til gidslerne. Så det er ikke så meget en journalistisk afvejning, som det er en humanitær afvejning."

I modsætning til DR og TV 2 har Ekstra Bladet dækket gidselsagen massivt siden sommeren 2012.  Det skyldes ifølge Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, at sømændenes arbejdsgiver, rederiet Shipcraft, ikke gjorde nok for at få gidslerne frigivet.

"(Shipcraft, red.) havde haft 536 dage til at få dem hjem, og det var ikke lykkedes. Så vi måtte bryde tavsheden og holde et pres for at få søfolkene hjem. Det var en besværlig og vanskelig beslutning, fordi de danske politikere var låst fast på, at tavshed var bedst. Men hvis tavshed var bedst, var gidslerne hjemme for længst," siger Poul Madsen i dag til Information.

Helvedes dilemma

Medieforsker Mark Ørsten fra Roskilde Universitet mener, at sagen udstiller et "helvedes stort dilemma":

"Hvis medierne vælger at respektere myndighedernes ønske om tavshed, fraskriver de sig jo samtidig muligheden for at stille kritiske spørgsmål til den måde, som de forskellige aktører agerer på," siger han til Information.

"Alt tyder på, at der har været god grund til at stille kritiske spørgsmål i denne sag," siger han. "Derfor burde medierne ikke have accepteret at få mundkurv på."

DR øger omkostninger - og overskud

Ekstrabladet.dk lancerer betalingsmodel 

TV 2 strømliner nyheder, sport og vejr 

TV 2 køber Teglholmen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også