Lang ventetid på radiokanaler

MediaWatch

Den foreløbige melding fra embedsmændene i Kulturministeriet og Telestyrelsen er, at vi meget let kan komme langt ind i 2002, før begge kanaler rent faktisk sender til borgerne. Det har fået aktører på mediemarkedet til at ønske lidt mere fart på den politiske og tekniske proces, der nu er gået i gang med Telestyrelsens beregninger af nettet til den femte kanal.

Én af de fem-seks bejlere er TV 2, der meget vel kan tænkes at byde på begge. Økonomidirektør Peter Parbo sagde for nylig til Børsen, at han godt kunne ønske sig en kortere køreplan for den femte. TV2 og MTG's ønske om en hurtigere "sagsbehandling" hænger givetvis sammen med, at den danske medieverden ret beset har ventet i flere end ti år på en mere frisindet radiolovgivning og en stærkere radiosektor udenfor DR. Faktisk har P4-frekvenserne været til rådighed i hele 16 år. Så hvis medieverden efterhånden er lidt utålmodig, er det ikke helt uden grund.

Staten udskyder indtægter

Den fjerde kanal har en færdig frekvensplan, og i efteråret 2000 udarbejdes udbudsvilkårene for kanalen i samarbejde med Konkurrencestyrelsen, så den fjerde landsdækkende kanal udbydes i efteråret 2000. Lovgivningen fremsættes i oktober og vedtages inden jul. Fra 1. januar 2001 nedsættes det nye Radio/TV-nævn, der skal bedømme ansøgerne, og den 1. februar 2001 er der ansøgningsfrist for den fjerde radiokanal, så koncessionen kan tildeles i maj-juni år 2001. Derefter påbegyndes etablering af sendeforhold, og den fjerde kanal begynder formentlig først at sende 6 til 9 måneder efter at koncessionen er tildelt, hvis den går til DR, formentligt senere, hvis en anden ansøger får koncessionen.

Lange udsigter til femte kanal

Udbuddet af den femte kanal kan muligvis ske, når Telestyrelsen har udarbejdet en frekvensplan om et halvt år. Men koncessionen tildeles ikke før frekvensplanen er afstemt med udlandet. Det forsinker processen voldsomt, og den heldige ansøger tildeles først kanalen i efteråret 2001. Dernæst skal sendenettet etableres, og det kan i værste fald tage 12-16 måneder, så den femte kanal først går i luften i efteråret 2002.

Mediawatch har talt med flere eksperter, der mener at de to radiokanaler burde kunne etableres hurtigere end Kulturministeriet og Telestyrelsen planlægger. Direktør, ingeniør John Berry, ATDI i London - den centrale koordineringsinstans for europæiske radiofrekvenser - oplyser overfor Mediawatch, at Telestyrelsens 6 måneder til beregning af frekvensplanen bør kunne gøres på to uger - plus tre uger til rapportering. Derimod er John Berry enig i, at det godt kan tage en del tid at få afstemt frekvensplanen med nabolandene. Det er svært at vurdere hvor længe, for ingen kender dog de forudsætninger, Telestyrelsen vælger for det landsdækkende "P5" net. Begynder man helt forfra eller tages der udgangspunkt i tidligere beregninger af frekvenser, og er de tidligere beregninger afstemt med udlandet?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også