Medieklummen: Medieudviklingen har gjort det meningsløst at give særlig støtte til papirmedier

Det er en uting med støtte til bestemte medier. Det burde være sådan, at Folketinget beskriver hvilken type medier, man vil støtte, og så overlader udbuddet til markedet, mener skribent Uffe Gardel.
Uffe Gardel er klummeskribent hos MediaWatch.
Uffe Gardel er klummeskribent hos MediaWatch.
AF UFFE GARDEL, FREELANCE JOURNALIST

Klumme.

Det har skabt en vis opstandelse, at Berlingske-koncernen har fået supplementsstøtte til avisen Berlingske, koncernens sidste dagblad.

Supplementsordningen er jo en ordning, der reelt står ”Information” og ”Kristeligt Dagblad” på; to små, men landsdækkende aviser, som man politisk mener er en vigtig del af landets mediemangfoldighed. Også der Nordschleswiger får supplementsstøtte som mindretalsavis, og Arbejderen fik, dengang den stadig udkom på papir. 

Alligevel virker navnlig Venstres reaktion voldsom.

”De har fået nogle penge, som vi fra politisk side havde regnet med skulle gå til nogen andre,” sagde partiets kulturordfører, Jan E. Jørgensen, til MediaWatch.

”Berlingske har åbenbart fundet et smuthul, for supplementsordningen er jo ikke tiltænkt den avis.” 

Ikke hvad der står i loven

Men det er jo ikke, hvad der står i loven. For man må slet ikke lave en lov, som støtter bestemte virksomheder. Det ville formentlig være grundlovsstridigt, og det ville stensikkert stride mod EU’s konkurrenceregler. Derfor har man i stedet søgt at skrive nogle generelt formulerede krav, der ville udelukke større dagblade. 

Men Berlingske er ikke længere et større dagblad.

Supplementsordningen blev født i 2006, da man ændrede den hidtidige ordning med støtte via Post Danmark – som det hed dengang – til en statslig distributionsstøtte. For at holde hånden under aviser med små oplag spredt ud over hele landet skrev man en supplementsordning ind i loven. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) forklarede, at man ville ”fremme den størst mulige mangfoldighed i udbuddet af dagblade.”

Kriterierne var enkle, men skrappe: et oplag under 50.000 og en redaktionel andel på mindst 75 pct.

I 2013 omlagde man distributionsstøtten til en mediestøtte og udvidede supplementsordningen med støtte til selvstændigt ejede netmedier. 

For papiraviserne blev oplagsloftet sænket til 40.000. I Folketinget var politikerne alt for diskrete til at spørge hvorfor, men datidens oplagstal viser, at Ekstra Bladet og B.T. så småt var ved at nærme sig de 50.000 oppefra.

Og nu er Berlingske altså faldet ned gennem loftet. Det havde næppe nogen forestillet sig i 2013.

En uting

Grundlæggende er det en uting med støtte rettet mod bestemte medier; arbejdsdelingen bør være, at Folketinget beskriver hvilken type medier, man vil støtte, og derefter overlader udbuddet til markedet.

Samtidig har medieudviklingen gjort det meningsløst at give særlig støtte til papirmedier; de er jo i sig selv hverken mere demokratiske eller mangfoldige end netmedier. Man er da også gået i gang med en nedtrapning af støtten. 

Men det vil politikerne ikke nøjes med: Den socialdemokratiske ordfører, Mogens Jensen, vil ændre reglerne, så ”store mediespillere” ikke kan få supplementsstøtte.

Her ligger løsningen lige for: Man kan indføre samme regel som for supplementsstøtten til netmedier, nemlig at mediet ikke må have samme ejer som et andet medie.

Men er det virkelig det, man vil? Mener man alvorligt, at et medies bidrag til mediemangfoldigheden afhænger af ejerskabet? Som et aldeles hypotetisk, men konkret eksempel: Ville Information bidrage mindre til mangfoldigheden, hvis en større mediekoncern overtog avisen for at redde den? Ville man virkelig i sådan en situation foretrække, at avisen lukkede?

Det skulle Mogens Jensen og hans kolleger måske bruge lidt af sommerferien på at overveje.


MediaWatch har forelagt klummen for både Venstres Jan E. Jørgensen og Socialdemokratiets Mogens Jensen. Deres kommentar til Uffe Gardels indlæg følger herunder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også