MediaWatch

Telecom Italia Mobile går på opkøb

Telecom Italia Mobile (TIM) har holdt lav profil mens de europæiske mobiltelefoni giganter som Vodafone og Deutsche Telekom har brugt milliarder af euro på at trænge ind på nye markeder i det seneste års tid.

Telecom Italia Mobile er da også blevet kritiseret for at være visionsløs på grund af den passive ekspansionsstrategi, men holdningen hos TIM er, at den der griner sidst griner bedst. For mens de øvrige mobilgiganter i Europa har forgældet sig, er TIM, som har det europæiske kontingents største nationale netværk, i dag helt gældfri. TIM har endda formået at forøge sin nettokassebeholdning på 1,5 milliarder euro med 5,2 milliarder euro fra en transaktion af ikke stemmeberettigede aktier. Flere af de europæiske mobiltelefon operatører står overfor at skulle afhænde aktiver, for at kunne klare rentebetalingerne.

Flere af de europæiske mobilgiganter er allerede tynget af problemer med at betale renterne af de høje lån, som selskaberne har måttet optage for at finansiere investeringer i dyre 3G licenser, og selskaberne risikerer at skulle sælge ud af sine aktiviteter.

Den situation har Telecom Italia Mobile tænkt sig at udnytte. Ifølge TIMs CEO, Marco De Benedetti, vil det italienske datterselskab af Telecom Italia gøre nogle seriøse indkøb til næste år, skriver Wall Street Journal.

Indtil nu har enhver investering i mobiltelefoni i Europa kunnet retfærdiggøres, uanset hvor dårligt ledet, de har været, merer De Benedetti. Nu er tiden kommet, hvor nogle af selskaberne vil vise sig ikke at kunne klare sig, og det giver kapitalstærke selskaber som Telecom Italia Mobile rige muligheder for at gøre gode handler blandt de gældstyngede operatører. Og flere af de mindre mobiloperatører skal nok blive sat til salg, og selv store paneuropæiske operatører som British Telecommunications og hollandske KPN planlægger at skille sig af med underafdelinger indenfor de næste måneder.

Telecom Italia Mobiles aktier steg sidste år med 12 procent. I samme periode faldt Morgan Stanleys telecommunikation indexet med 28 procent.

Telecom Italia Mobile har dog ikke været helt passiv, mens den øvrige europæiske telekom industri har konsolideret sig og erhvervet 3G licenser. Den italienske mobiloperatør, som har 20 millioner abonnenter på hjemmemarkedet og 21 millioner via datterselskaber i udlandet, har investeret I selskaber i Venezuela, Brasilien og Peru, og har dermed opbygget et pan-Latin Amerikansk netværk, som bliver blandt kontinentets tre største spiller.

I Europa har TIM vundet en række relativt billige 3G licenser i Italien, Østrig og Spanien, og selskabet påtænker at investere 5 milliarder euros i den franske samarbejdspartner Bouygues Telecom. Formålet med Bouygues Telecoms kapitaltilførsel er at skaffe finansiering til Bouygues Telecom's bud på en licens til tredje generations mobiltelefoni.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs