MediaWatch

Hvordan definerer man public service

I den gamle monopolverden var det indlysende, at DR skulle sende det bedste af alt. Nu er det mindre logisk for mange, hvorfor DR skal sende den underholdning, som udmærket kan leveres af de efterhånden mange kommercielle kanaler.

Venstre foreslog for nylig, at Danmark Radio på sigt kun skal sende rene public service programmer, som oplysning, dansk fiktion, nyheder og kultur.

I den efterfølgende debat har DR forklaret, at DR1-2 kun sender 8% underholdning. DR refererer til Gallups TV-metermålinger, der også registrerer programgenrer for TV2 og DR. De to public service virksomheder anvender bl.a. tallene til at aflægge et slags public service regnskab.

Definitionen af "underholdning" hos Gallup er sket i EBU-regi og er temmelig smal. Underholdningskategorien defineres som shows, variete, kabaret, revy, satire, quiz og gameshows, cirkus, journalistik underholdning og Skjult kamera, men ikke udenlandsk fiktion og sport.

En mere gængs opfattelse af hvor stor en andel af underholdning, DR reelt sender, inkluderer også udenlandsk fiktion. Mediawatch medgiver, at visse franske film ikke altid er særlig underholdende, men tillader sig den konklusion, at langt den meste udenlandske fiktion på TV er film, TV-film og serier - leveret af Hollywood.

I 1998 har DR1 sendt 20% udenlandsk fiktion, 6% underholdning og 13% sport. Det giver en samlet andel på 39% med underholdning, ifølge Gallups Årsrapport for 1998. DR2 passer bedre ind i forstillingen om en public service kanal med en total på 21%.

Til sammenligning har TV2 i 1998 sendt 7% underholdning, 32% udenlandsk fiktion og 12% sport. En total andel med underholdning på 51%.

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs