Afgørelsens time nærmer sig for Telia-Telenor

MediaWatch

Inden da skal EU vurdere de sidste spørgsmål i sagen og de selskaber, som tidligere har klaget over fusionens eventuelle konsekvenser, får en sidste mulighed for at komme til orde.

Sandsynligheden for at EU godkender fusionen er øget, efter at den svenske og den norske regering er blevet enige om de sidste detaljer. Heraf tillægges det især stor betydning, at parterne nu er kommet overens om at imødekomme EU's krav om at sælge ud af de to selskabers kabel-TV net.

Netop det parallelle ejerskab af kabelnet og teleinfrastruktur var et af de første punkter, som EU pegede anklagende på, da fusionsplanerne tidligere på året blev offentliggjort. Talsmanden for EU-Kommissionen medgiver nu at de to parter har givet så markante indrømmelser, at dette godt kan blive udslagsgivende i positiv retning, når EU skal afgøre sagen.

Dermed er der lagt op til en spændende udvikling på det nordiske kabel-TV marked, idet alt nu tyder på at både Telia og Telenor's kabelnet vil blive sat til salg lige så snart EU som forventet godkender fusionen. Til sammen har de to kabelnet omkring 1,5 millioner kunder, hvoraf Telia's net - i regi af Telia InfoMedia TeleVision - alene har over 1,2 millioner husstande som kunder.

Interessen samler sig da også specielt om Telia kabelnettet, hvor luften allerede er tyk af rygter og navne på købskandidater til de mange kunder. Blandt kandidaterne er det ikke overraskende Microsoft, som dukker op igen og igen, hvilket specielt skyldes to forhold. Dels er Microsoft et af de få selskaber som rent faktisk vil kunne skaffe kapital til en overtagelse af nettet.

Der er af naturlige årsager ikke sat nogen købspris på endnu, men alene den kendsgerning, at et andet svensk kabelnet - Stjärn-tv i Stockholm - for få måneder siden blev solgt for 3,3 milliarder kr., antyder en salgspris i omegnen af 15-20 milliarder kr. Selv i mediebranchen en anseelig sum penge. For det andet har Microsoft gennem det seneste år iværksat en kraftig investeringsbølge via en række opkøb af andele i europæiske kabelnet, og Norden er et område, som Microsoft endnu ikke har investeret i.

Om et eventuelt salg af Telia's kabelnet også vil omfatte Telia's kabelnet i Danmark, som kendes under navnet Stofa, er endnu ikke afklaret. Som kandidat til overtagelse af Telenor's kabelnet - Telenor Avidi - nævnes holland-ske UPC. Det er dog ikke sikkert at UPC i givet fald vil få tilladelse til at købe, da UPC i forvejen ejer Norges største kabel-operatør Janco Multicom, som i øjeblikket faktisk er ved at tage navneforandring til UPC Norge. Janco Multicom/UPC Norge har i øvrigt fra starten været en af de stærkeste modstandere af Telia-Telenor fusionen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også