MediaWatch

Danske Forlag og forfatterforening sender millionregning til Nota

Ophavsretslicensnævnet har givet de to organisationer medhold i, at de bør betales per udlån hos Nota frem for det engangsbeløb, som biblioteket under Kulturministeriet stod fast på.

Foto: Martin Lehmann

Det landsdækkende bibliotek under Kulturministeriet, Nota, som producerer både digitale og trykte bøger og lydbøger til personer med synshandicap, står til at modtage en regning på 50 mio. kr., efter ophavsretslicensnævnet har truffet afgørelse i en sag mellem biblioteket og en sammenslutning bestående af Danske Forlag, forfatterforeningerne og Copydan Tekst. Det skriver Folkeskolen.dk.

Sagen udspringer af, at parterne har været uenige om Notas betaling for udlån af digitale bøger, hvor Nota har villet betale et engangsbeløb ved 150 udlån, mens rettighedshaverne har stået på, at et udlån gennem Nota skulle honoreres som almindelige biblioteksudlån, og derfor er ophavsretslicensnævnet blevet involveret.

Nævnet gav forlag og forfattere klart medhold, og derfor skal Nota betale 12 kr. pr. udlån, når værket er udgivet i et tilgængeligt format på det kommercielle marked, så bogen både kan læses af almene læsere og af syns- og læsehandicappede, mens der kun skal betales syv kr., hvis Nota selv skal digitalisere værket og gøre det tilgængeligt.

Da afgørelsen er med tilbagevirkende kraft for udlån siden 11. oktober 2018, betyder det, at regningen fra Copydan ender på over 50 mio. kr. Det har Nota dog ikke liggende på kistebunden, så nu skal Kulturministeriet og uddannelsesministerierne inddrages for at få skaffet pengene, der skyldes.

Forlag og erhvervsliv kalder lovforslag en ”game-changer”

Forlag frygter regning på 300 mio. kr. med ny EU-lov

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs