MediaWatch

Kulturministeren slækker tøjlerne for Danmarks Radio

Public service-kontrakten ændres, så DR igen må skrive lange artikler, og omkostningstungt arkivkrav pauses.

Foto: Mads Claus Rasmussen//

Danmarks Radio må igen skrive lange, dybdegående artikler, og samtidig sættes et krav om, at DR skal stille sine arkiver til rådighed, i bero.

Sådan lyder det fra kulturministeren, som i en pressemeddelelse oplyser, at hun sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet ændrer DR's public service-kontrakt.

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil se nærmere på kontrakten i forbindelse med de kommende medieforhandlinger, som tidligst kan begynde i 2020.

Men med et tillæg til DR's nuværende kontrakt vil hun ændre en række public service-forpligtelser øjeblikkeligt.

Det gælder blandt andet kravet om, at DR ikke må skrive lange artikler.

"Kravet om, at DR skal afholde sig fra at publicere dybdegående artikler online har fra starten været et fejlskud. Det er både uambitiøst og en meningsløs begrænsning af DR's journalistiske arbejde," lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen.

Forbuddet mod de lange artikler udsprang af et stort stridspunkt om DR's produktion af nyheder på nettet. 

Fra privatejede medier blev det fremført, at DR's nyheder på nettet gør det svært at tjene penge på journalistik, der skal betales for. 

Den problemstilling adresserede daværende kulturminister Mette Bock (LA) i public service-kontrakten, hvor det blev skrevet ind, at DR skulle afholde sig fra lange, dybdegående artikler.

Udover at fjerne artikelkravet vil nuværende kulturminister Joy Mogensen samtidig sætte kravet om, at DR skal stille sine arkiver til rådighed i et søgbart arkiv, i bero.

Det skal sættes på pause, indtil spørgsmålet er afklaret som led i en ny medieaftale.

Når der skal ændres i antallet af DR's radio- og tv-kanaler, skal det heller ikke længere godkendes af kulturministeren, før DR ansøger om godkendelse fra Radio- og tv-nævnet.

Det skal styrke armslængden til DR, lyder det.

I SF er man begejstret for ændringerne, lyder det fra medieordfører Jacob Mark.

"Mere frihed til medierne har været tiltrængt, efter man har haft et flertal, der ville kontrollere mere og mere."

"Man har sparet meget på DR, så vi mener, at man i finansloven skal finde penge til at rulle næste runde af besparelserne på DR tilbage og styrke indholdet til børn og unge og indholdet på kultur og nyheder," siger han til Ritzau.

For nylig fik radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz lov at fortsætte, selv om det har været varslet, at de skulle lukke.

DR’s nuværende public service-kontrakt gælder for perioden 2019-2023 og er en udmøntning af sidste års medieaftale indgået mellem V, K, LA og DF.

DR: Lukning af musikkanaler er kun udskudt

Kulturminister om medieforlig: "Jeg vil starte de forhandlinger forfra"

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Den Uafhængige venter øget vækst i 2022 med dyrere abonnement

Radiostationen, der gik i luften i 2020, lagde 20 kr. til abonnementsprisen i marts, hvilket har fået nogle af de betalende lyttere til at falde fra. Medlemstallet ventes dog at vokse og omsætningen stige i indeværende år, vurderer strategichef Kasper Saugmann.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs