MediaWatch

Fakta: Chefer kan kræve coronapas af ansatte fra fredag

Bliver man af sin arbejdsgiver pålagt at få taget en coronatest, skal det ske inden for almindelig arbejdstid.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

For at mindske smitte med coronavirus på arbejdspladser kan virksomheder nu kræve coronapas af deres ansatte.

Det besluttede et bredt politisk flertal - undtagen Nye Borgerlige og Frie Grønne - ved en hastebehandling i Folketinget torsdag.

Loven skal skabe større tryghed på arbejdspladserne.

Den skal desuden med regeringens ord sørge for "at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning".

Læs mere her:

  •  Fra fredag kan virksomheder kræve, at ansatte viser coronapas. Det gælder, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Det blev den 11. november og foreløbigt én måned frem.
  • Virksomhederne får også mulighed for at kræve, at ansatte bliver testet for corona og oplyser testresultatet.
  • Virksomhederne skal dog sagligt kunne begrunde, at en test er nødvendig for at mindske smittespredning.
  • En coronatest, som en medarbejder pålægges af sin arbejdsgiver, skal så vidt muligt gennemføres inden for almindelig arbejdstid.
  • Er det ikke muligt, skal medarbejderen "kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på testen". Det fremgår af lovforslaget.
  • Man har desuden krav på at få dækket "eventuelle rimelige udgifter", som opstår i forbindelse med at få taget en pålagt test.
  • I yderste tilfælde kan man blive fyret, hvis ikke man ønsker eller kan fremvise et gyldigt coronapas. Loven betyder nemlig, at en ansat, der ikke efterlever kravet fra sin arbejdsgiver, vil kunne modtage "ansættelsesretlige sanktioner".
  • Et grønt og gyldigt coronapas opnås ved, at man enten er vaccineret mod covid-19 eller har fået foretaget en test for sygdommen inden for en given periode.
  • Forslaget kom i forlængelse af en trepartsaftale mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening. Den aftale indgik de 12. november.

Kilder: Beskæftigelsesministeriet, TV 2.

Mere fra MediaWatch

Mediekommentator kalder medieforlig en "lappeløsning"

Endnu en smal medieaftale er landet, uden der bliver foretaget markante ændringer af rammerne for de danske medier, som medievirksomheder kan slå sig på, lyder vurderingen fra mediekommentatorer. De store ændringer er udsat med en lang række udvalg og undersøgelser, og spørgsmålet er, hvor mange af regeringens mål, der reelt kan føres ud i livet.

Overblik: Hovedpunkterne i det nye medieforlig

Der er lørdag landet et nyt medieforlig, som bla. indeholder en mindre procentdel af en ”moderniseret” public service-pulje til lydindhold, et styrket DR, et sænket titelloft og et krav om ordnede arbejdsforhold i medie- og filmbranchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs