Eksperter: Nye politiske medier kan være skyld i borgernes mistillid til nyheder

Det kan være de mange nye, digitale medier med et markant politisk islæt, der er skyld i, at 60 pct. af danskerne ifølge en nylig undersøgelse mener, at nyhedsmedier bevidst bringer falske historier, lyder det fra eksperter.
Foto: DMJX
Foto: DMJX

De klassiske danske nyhedsmedier forsøger ikke at misinformere deres læsere med overlæg. Sådan lyder det fra faktatjek-mediet Tjekdets chefredaktør Thomas Hedin, som Politiken har talt med.

Anledningen er, at Kulturministeriet for nyligt offentliggjorde en samling meningsmålinger om fake news fra Kantar Gallup, hvoraf det bl.a. fremgår, at 60 pct. af danskerne mener, at medier bevidst bringer falske nyheder. Thomas Hedin, der som chefredaktør på Tjekdet har været udgiver af hundredevis af faktatjek af danske mediers artikler, mener, at den mistillid særligt kan skyldes en relativt lille del af det danske mediebillede.

"Nogle nye medier er i højere grad ude i det, du kalder falske nyheder – hvor noget hælder til at være bevidst misinformation. Mens det på de gamle medier handler om ubevidst misinformation med nogle dumme fejl, der ikke bør begås af professionelle," siger han til Politiken.

Hans vurdering bakkes op af Aske Kammer, docent på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som mener, at en del af de nye, digitale medier er styret mere af at fremme bestemte politiske agendaer end af at levere retvisende nyheder.

Over halvdelen af befolkningen mistænker danske medier for bevidst at levere fake news

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også