MediaWatch

Hviderussisk journalist tilstår i video vist på statsligt tv

Den anholdte Roman Protasevitj ses tilstå på video efter anholdelse i lufthavn. Hans forældre frygter, at han bliver udsat for tortur.

Foto: Reuters Tv/Reuters/Ritzau Scanpix

Den anholdte hviderussiske oppositionsaktivist og journalist Roman Protasevitj siger i en video, at han tilstår at stå bag civile uroligheder.

"Jeg kan fortælle, at jeg ikke har nogen helbredsproblemer. Jeg fortsætter med at samarbejde med efterforskerne og tilstår at have organiseret masseoptøjer i Minsk."

Det siger han ifølge nyhedsbureauet AFP i videoen, der blev vist på statsligt tv i Hviderusland mandag aften.

Andre medlemmer af oppositionen afviser blankt hans tilståelse som "propaganda". De siger, at han har tilstået under stort pres.

"Det er sådan, Roman ser ud, når han er under fysisk og moralsk pres. Jeg kræver Roman og alle politiske fanger løsladt omgående," skriver oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja på Twitter.

Protasevitj tilbageholdes i et fængsel i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Det oplyser indenrigsministeriet.

Han var om bord på et Ryanair-fly, som blev tvunget til at lande i Hviderusland søndag. Han blev anholdt i lufthavnen.

Aktivistens far siger i et interview med den britiske tv-station BBC, at han frygter, at sønnen bliver udsat for tortur i fængslet i Minsk.

"Vi er bange for overhovedet at tænke på det, men det er muligt, at han kan få tæv og blive tortureret. Det er vi meget bange for," siger faren.

I Polen siger landets viceudenrigsminister, at han har fået en besked fra Roman Protasevitjs mor, der er meget bekymret for sin søns helbred.

Hviderusland afviser i en meddelelse på beskedtjenesten Telegram, at Roman Protasevitj skulle være på hospitalet. Det har der været forlydender om på sociale medier.

Han har ikke har klaget over helbredsproblemer til personalet i fængslet, skriver indenrigsministeriet.

Beskeden er den første melding fra hviderussiske myndigheder om, hvor journalisten befinder sig.

Den 26-årige hviderusser har på sociale medier stået bag en af de sidste frie kanaler, der beretter om udviklingen i Hviderusland efter et stærkt omstridt valg sidste år.

Præsident Aleksandr Lukasjenkos regering har stemplet ham som "ekstremist". Det er en betegnelse, styret bruger om mange systemkritikere.

Protasevitj har siden 2019 levet i eksil i Litauen. Her bor også andre hviderussiske oppositionsfolk, blandt andre tidligere præsidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja.

Hun har advaret om, at Protasevitj risikerer dødsstraf i Hviderusland.

Sagen om Hviderusland, der tvang Ryanair-flyet til at lande i Minsk og derpå anholdt systemkritikeren, har medført international fordømmelse. Emnet har kapret dagsordenen på det EU-topmøde, der mandag gik i gang i Bruxelles.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs