Danske Medier vil have ændret offentlighedsloven på fire punkter

Offentlighedsloven er med til at begrænse demokratiet, mener de private mediers organisation, som i et debatindlæg har udpeget fire punkter, der ifølge organisationen bør forbedres.
Foto: Thomas Tolstrup
Foto: Thomas Tolstrup

Efter en lækket video fra Kammeradvokaten har sat fornyet fokus på offentlighedsloven, og hvordan særlige bestemmelser i loven kan bruges til at afslå anmodninger om aktindsigt fra journalister, lyder det nu fra Danske Medier, at særligt fire punkter i loven bør tages til revision, hvis den skal være "på linje med de demokratiske traditioner". Det skriver adm. direktør Louise Brincker i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Det første punkt, der bør ændres, er den såkaldte ministerbetjeningsregel, der giver mulighed for at undtage kommunikation mellem embedsværk og minister - reglen har gentagne gange været genstand for kritik.

Derudover bør folketingspolitikerreglen, der giver mulighed for at undtage dokumenter, der deles mellem ministre og folketingsmedlemmer, fra aktindsigt, afskaffes, mener Danske Medier.

De to sidste punkter, der ifølge organisationen bør ændres er undtagelsen af offentlige virksomheder fra offentlighedslovens område, samt den såkaldte postlisteordning. Her ser Danske Medier gerne, at den ordning bliver obligatorisk for statslige, regionale og kommunale myndigheder, så medier og borgere kan se hvilke virksomheder og organisationer, offentlige institutioner modtager post fra, lyder det.

Venstre åbnede i april for en ændring af offentlighedsloven, og dermed er et flertal i Folketinget fortalere for at tage loven op til revision.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også