MediaWatch

Danske nyhedsmedier udfylder deres demokratiske rolle - men der er plads til forbedring

Sammenlignet med vilkårene i andre lande har den frie presse og journalistikken det godt i Danmark. Det viser en kortlægning af mediernes rolle for demokratiet, som er udført af medieforskere i 18 lande.

Foto: Sisse Dupont/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Danmark, Sverige og Storbritannien ligger i toppen af en måling i 18 forskellige lande af, hvordan nyhedsmedierne udfylder deres demokratiske rolle. Det viser landerapporterne fra projektet "Media for Democracy Monitor 2021", som har set på kriterier som informationsfrihed, mediepluralisme, journalistisk professionalisme og mediernes evne til at være demokratiets vagthund.

Danmark scorer højt på danske nyhedsmediers prioritering af undersøgende journalistik, uafhængighed og en høj professionel standard blandt journalisterne. Det viser den danske del af undersøgelsen, som er udført af Roskilde Universitet.

Men der er områder, hvor det kunne være bedre, lyder det fra professor i journalistik og demokrati, Mark Blach-Ørsten, der har stået i spidsen for den danske landerapport, som er baseret på interviews med aktører i mediebranchen og analyse af rapporter og videnskabelige artikler.

"Journalisters adgang til informationer hos offentlige myndigheder er blevet besværliggjort af offentlighedsloven. På baggrund af interviews i undersøgelsen står det klart, at den lov er en udfordring for journalistikkens rolle i demokratiet. Men mediebranchen har også selv en række udfordringer, som blandt andet omfatter manglende ligestilling både internt på arbejdspladserne og i kildebrugen. Endelig har mediebranchen gennem flere år været presset på økonomien. Det har COVID-19-pandemien ikke gjort bedre, og det påvirker i stigende grad det journalistiske arbejdsmarked," siger Mark Blach-Ørsten i en pressemeddelelse fra RUC.

Rapporterne vil blive frigivet ved en web-event den 15. april klokken 15.00.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs