MediaWatch

Blå partier er ude af drøftelse om genåbning

Oppositionspartierne havde en længere ønskeliste med til drøftelser om genåbningen af det danske samfund, end regeringen ville gå med til.

Vi ville mere end regeringen, forklarer Jakob Ellemann-Jensen om blå bloks ønsker til forhandlingerne om en genåbning. | Foto: Jens Dresling

Det bliver ikke et samlet Folketing, der står bag en plan for en kommende genåbning af Danmark, efter at spredningen af coronavirus har lukket samfundet ned.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige blev sent tirsdag aften - efter egen opfattelse - smidt ud af forhandlingerne.

Det oplyser flere partiledere i oppositionen efter et møde med justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Ifølge Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fik partierne besked på, at regeringen ikke ønsker at lempe coronarestriktionerne yderligere, end en ekspertgruppe har anbefalet.

Da oppositionspartierne ønskede mere, blev de ifølge Jakob Ellemann-Jensen bedt om at forlade forhandlingerne.

"Vi har siddet til drøftelser med regeringen i over seks timer og præsenteret vores synspunkter og fået at vide, at de ikke flugter med regeringen. Vi vil mere end den. Og derfor er vi blevet bedt om at gå."

Samme melding lyder fra De Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen.

"Regeringens udspil ser ikke ud til at ændres," skriver han på Twitter.

Regeringen havde indkaldt lederne af Folketingets partier på baggrund af en gruppe eksperters anbefalinger.

De lyder blandt andet, at der er plads til en forsigtig genåbning med butikker under 5000 kvadratmeter, udendørs kulturinstitutioner og udendørs foreningsidræt i forreste række. Dertil kommer, at smitten i tre ud af 11 landsdele er lav nok til, at der her kan lempes lidt mere.

Længere blå ønskeseddel

Men de blå partier havde en længere ønskelseddel.

De lagde blandt andet vægt på, at flere skoleelever skal vende tilbage, herunder på efterskoler og højskoler. Også de store butikker og liberale erhverv som frisører vil de gerne give lov til at åbne igen.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, betegner tirsdagens runde som "en ren skueproces".

"Vi fik en runde, hvor vi kom med politiske ønsker. Efter at vi var færdig med en runde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at han gerne ville have, at vi loggede af."

Regeringen mener dog ikke, at det foregik sådan. Socialdemokraternes politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser, at Venstre blev smidt ud.

"V gik nu selv fra forhandlingerne. Og man var tilsyneladende villige til at gå noget længere end indstillingen fra eksperterne og dennes niveau på de 870 indlagte midt i april," skriver han på Twitter.

Ifølge ekspertgruppen vil den anbefalede genåbning føre til omkring 870 indlagte. Det svarer til den hidtidige top under anden bølge i begyndelsen af januar.

Ifølge eksperterne vil det øge antallet af indlagte markant, hvis man for eksempel lod skolernes afgangselever vende tilbage over hele landet.

Regeringen fortsatte forhandlingerne med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet onsdag morgen.

Udgangspunktet for drøftelserne er, at der ikke skal lempes mere, end eksperterne anbefaler, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen, De Radikales leder.

"Vi ønsker alle sammen, at det hele skal åbne så hurtigt som muligt. Men det ville være uansvarligt at køre et så stort ekspertarbejde, som vi selv har bedt om, under bussen," siger hun.

Blå partier ønsker hjælp til lokalmedier

SF vil genåbne delvist fra marts og der tegner sig et flertal 

Mere fra MediaWatch

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs