Debat: Ministers mediepolitiske kompas er ude af kurs i fokus på børn og unge

Med nyt udspil fra kulturminister Joy Mogensen risikerer frygten for digital mobning og usunde digitale vaner blandt børn og unge at spænde ben for en konstruktiv debat om mediernes rammevilkår, skriver selvstændig konsulent Aslak Gottlieb.
Foto: Patrick Laurtizen, ThinkAlike
Foto: Patrick Laurtizen, ThinkAlike
AF ASLAK GOTTLIEB, SELVSTÆNDIG KONSULENT MED SPECIALE I BØRN, UNGE OG MEDIER

DEBAT | Joy Mogensen vil gøre børn og unges medievaner til et centralt tema i de kommende medieforhandlinger. Som far til fire og konsulent, som gennem mange år har arbejdet med netop det medieområde, der handler om børne og unge, burde jeg klappe i mine små hænder.

På hjemmesiden trygtid.dk inviterer kulturministeren befolkningen til at bidrage med løsninger, meninger og oplevelser med børn og unges liv online. Materialet skal indgå i arbejdet med en ny medieaftale i 2020.

Men udmeldingen bekymrer mig, fordi den kommer i en tætvævet kokon af spin om tryghed og bedre børneliv. Hvem ønsker ikke det bedste liv for vores børn? Og hvem er imod tryghed? Debatten for kritikerne er næsten tabt på forhånd og derfor ikke en reel invitation til debat.

Kampagnen er godt plastret ind i citater og pluk fra undersøgelser, som signalerer farligheden af børn og unges digitale liv. Katastrofetonen bliver slået an på hjemmesiden trygtid.dk med tematiske spørgsmål som: "Hvordan kommer vi digital mobning til livs? Og hvad er de største problemer i børns online liv?"

Det er rimelige spørgsmål for alle ansvarlige voksne mennesker at stille sig selv, hinanden og vores børn. På forældremødet. Ved spisebordet. I skurvognen. På de sociale medier. Fejlslutningen består i, at spørgsmålene drages ind som centrale i forhandlingerne om en ny medieaftale.

Medier skal oplyse

Det er ikke mediernes primære opgave at skabe tryghed. Medierne skal informere, oplyse, perspektivere, debattere, provokere, engagere, øjenåbne og meget andet. Udfører de deres opgave godt, bidrager indsatsen til at skabe rammerne for et tryggere samfund.

Børn og unges online liv er fuld af risici. Men medieforhandlingerne skal handle om, hvordan vi skaber rammer for, at medierne producerer det bedst mulige indhold. Med trygtid.dk jager regeringen en skræk i livet på befolkningen ved at fremmane onde ånder, så de senere kan stå frem i lyset som de frelsere, der bortmaner dem igen.

Vores kommende generation af mediebrugere risikerer at blive gidsler i diskussionen om, hvordan vi udvikler vores fælles fremtidige medielandskab. Frygten for digital mobning og usunde digitale vaner kommer til at stå i vejen for en konstruktiv debat om, hvordan vi hjælper medierne med at udvikle den fælles arena på tværs af alder, holdninger, etnicitet og andre markører, som er nødvendige i et velfungerende demokrati.

Vi har et velfungerende Medieråd for Børn og Unge. Tildel rådet flere ressourcer, hvis de har behov for det. Vores uddannelsessystem er i international topklasse, når det kommer til at udvikle elevernes kritiske bevidsthed. Giv lærerne en hjælpende hånd, hvis de har behov for at blive opdateret på den digitale mediefront.

Ikke alt kan styres fra Mette Frederiksens kontrolrum. Og da slet ikke graden af tryghed blandt børn og unge bag skærmen. Den skal fostres i hjemmet og skolen. Med gode rammevilkår kan medierne så nære den med kvalitetsindhold.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også