Finansloven er vedtaget med stort flertal i Folketinget

Kun Nye Borgerlige og Liberal Alliance stemte imod finansloven for 2020, der netop er vedtaget i Folketinget.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Et markant flertal i Folketinget har stemt for regeringens første finanslov i Folketinget.

Finanslovsforslaget blev vedtaget med 111 mandater for og fem imod.

For stemte Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og en enkelt uden for gruppen - Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Imod stemte Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

"Vi stemmer imod, fordi det er en finanslov, der gør alle danskere fattigere. Vi er primært imod skattestigningerne."

"Og så er det en finanslov blottet for visioner og reformer. Det er fint nok, at man gerne vil bruge flere penge."

"Men man må også have nogle ambitioner om, at man får mere ud af pengene. At man afbureaukratiserer, får mere frit valg og mere konkurrence i det offentlige," siger partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh.

Venstre: En pligtopgave at stemme for

Venstre politiske ordfører, Sophie Løhde, fortæller, at partiet stemmer for finansloven for at tage ansvar:

"Staten skal have et husholdningsbudget. Så selv om der er masser af prioriteringer, vi er uenige i – og som vi har brugt hele aftenen på det i går – så står vi selvfølgeligt ved, at Danmark skal kunne køre videre efter 1. januar."

"Jeg mener, det er en pligtopgave som ansvarligt parti at stemme for, selvom der er uenigheder. Staten skal have et budget."

Finansloven for 2020 bliver blandt andet finansieret ved brug af det økonomiske råderum, som er statens forventede økonomiske overskud frem mod 2025.

Samtidig vil det give 1 mia. kr. i indtægter, at arveafgiften for familieejede virksomheder bliver sat op til 15 pct. fra 6 pct.

Finansloven sender modsat flere penge til den grønne omstilling, flere pædagoger, flere sygeplejersker og et løft af psykiatrien.

Finansloven blev vedtaget historisk ganske sent efter et langstrakt forhandlingsforløb mellem regeringen og den støttepartier SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

"Jeg har skullet forhandle med nogle partier, som har kæmpet som løver for deres mærkesager. Vi har haft det sådan, at det ikke skulle være hurtigt færdigt, men være en god aftale for Danmark," sagde finansminister Nicolai Wammen (S), da aftalen blev indgået.

Under debatten om finansloven i Folketinget er den blevet kritiseret for, at den øger uligheden målt på gini-koefficienten, samt at stigende afgifter på ting som plastikposer og tobak gør det dyrere at være dansker.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også