MediaWatch

EU vil tvinge Netflix og Amazon til at vise europæisk

Faste kvoter skal sikre, at videotjenesterne støtter europæisk kultur og tilbyder et mangfoldigt udbud.

Foto: Paul Sakuma/AP/Polfoto/Arkiv

Europæiske seere skal kunne se europæiske film og serier - også når de skifter fra traditionelt fjernsyn til videotjenester på internettet.

Det er humlen i et nyt forslag fra EU-Kommissionen, der vil tvinge Netflix, Amazon, iTunes og andre udbydere af tv- og filmtjenester online til at have mindst en femtedel europæisk materiale i det katalog, de tilbyder kunder i EU.

Det skal give et bredere udvalg for europæiske seere og øge den kulturelle mangfoldighed samt støtte europæiske filmmagere, mener EU-Kommissionen, der er bekymret for Hollywoods dominans.

Netflix og iTunes har i forvejen 21 procent europæisk materiale, og gennemsnittet for 16 betalingstjenester er på 32 procent ifølge EU-Kommissionen. Men med i forslaget er også et krav om at sikre god synlighed for de europæiske film og serier.

Netflix, som for nylig producerede sin første europæiske serie, Marseille, har tidligere kritiseret planerne, som ifølge firmaet giver "perverst incitament" til at købe billige serier og film for at opfylde kvoten.

"Usmidige kvoter risikerer at kvæle markedet. Et krav om at have materiale, der lever op til en numerisk kvote, kan gøre det svært for nye spillere at få en holdbar forretningsmodel op at køre," skriver Netflix i et svar til EU ifølge avisen Financial Times.

EU-landene får også mulighed for at kræve særlige skatter af videotjenesterne, hvis forslaget vedtages. Det skal nu behandles af EU-landene i ministerrådet og i Europaparlamentet.

Som led i forslaget strammer EU også kravene til alle videotjenester på nettet om at bedre beskytte børn fra voldeligt og pornografisk indhold.

Forslaget er en del af EU-Kommissionens planer for det digitale indre marked - en stor prioritet for kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs