MediaWatch

EU-politikere: Vestager må løse Google-sag nu

EU-parlamentarikere opfordrer Vestager til at holde høring om Googles dominans inden for søgemaskiner.

Foto: Niels Hougaard

EU's ny konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, må skride til hurtig handling mod internetgiganten Googles dominerende stilling på markedet for søgemaskiner og browsere. Den verserende EU-sag mod Google er nu gået ind i sit femte år.

En løsning kan være at indføre rotation for søgemaskiner på nettet, så Googles resultater ikke altid kommer først op på skærmen. Det siger medlemmer fra to store politiske grupper i EU-Parlamentet onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

De opfordrer Vestager til at holde en høring om EU-Kommissionens undersøgelse mod Google for unfair konkurrence. Her kan de 22 firmaer og organisationer, der har klaget til EU, høre Google forklare sig.

"Forbrugerne kan ikke vente længere, og Europas små og mellemstore virksomheder mister indtægter. Google har øget sin markedsandel i Europa på grund af diskriminerende adfærd," siger den liberale spanske EU-parlamentariker Ramon Tremosa.

Selskabet fortsætter trods EU-sagen uhindret sin praksis til skade for forbrugere og konkurrerende firmaer, argumenterer de to. Google står i dag for 90 procent af de søgninger, Europas brugere foretager på nettet.

Ingen mirakelløsning

Sammen med sin tyske kollega Andreas Schwab fra parlamentets store konservative gruppe opfordrer Ramon Tremosa til, at der findes en løsning snarest - uden at overdreven regulering kvæler internethandel og andre netaktiviteter.

Google giver fortrinsret til sine egne specialiserede tjenester som Google Shopping, YouTube og Google Maps ved at vise søgeresultater på disse tjenester mere synligt end konkurrenternes - selv om det ifølge undersøgelser kan være til skade for forbrugeren.

"Vi er ikke eksperter, og det er vanskeligt at finde en mirakelløsning, men vi foreslår nu en mulig løsning i form af rotation af søgemaskiner. Ligesom når man skal købe flybilletter, og alle tilbud oplistes retfærdigt efter prisen," siger Andreas Schwab.

De to parlamentarikere peger på en løsning, hvor eksempelvis Google står øverst på skærmen, mens der tillige er henvisning til søgemaskine 2. Også på grund af mobiltelefoners meget lille skærm er det vigtigt med mulighed for rotation, siger Tremosa.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

B.T.'s fejlskud bekymrer ikke brancheorganisation

Direktør for Danske Medier ser B.T.’s investeringslyst som et sundhedstegn, selv om storbyeventyret kuldsejlede på under et år. Det er dog nødvendigt at knække koden til de lokale og digitale læsere, mener han.

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs