MediaWatch

Ny filmaftale skal sikre variation i dansk film

Dansk filmproduktion skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling, siger minister om ny filmaftale. 70 mio. kr. øremærkes filmproduktion.

Flere filmeksperimenter, bedre computerspil og udvikling af nye digitale forretningsmodeller.

Det er målet for den brede politiske filmaftale indgået af alle partier, der sikrer, at dansk filmproduktion bliver tilført yderligere midler i perioden 2015 til 2018.

Pengene skal blandt andet gå til at producere flere lavbudgetfilm til gavn for både filmselskaberne og skuespillerne.

Dansk filmproduktion tilføres i aftaleperioden 70 millioner kroner. Midlerne skal bruges til at hjælpe filmbranchen med omstillingen til det digitale salg af film. Desuden øges støtten til computerspil fra 20 til 40 mio. kr.

Aftalen glæder kulturminister Marianne Jelved (R).

"Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er enige om, at dansk film fortsat skal levere kvalitet og gode fortællinger. Dansk film er presset på økonomien i øjeblikket, og derfor giver vi branchen en håndsrækning med 70 millioner kroner ekstra over de næste fire år.

Samtidig sender vi et klart signal til branchen om, at de skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling," siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

Støtter lavbudgetfilm

De flere penge kommer dog ikke kun allerede etablerede folk i filmbranchen til gode. Aftalen indebærer nemlig en støtteordning for lavbudgetfilm.

Op til 24 lavbudgetfilm kan modtage støtte, hvilket giver både erfarne filmfolk og nye talenter mulighed for at prøve kræfter med andre måder at arbejde på, lyder det fra Kulturministeriet.

Det Danske Filminstitut skal støtte produktionen af samlet 82-104 spillefilm med dansk hovedproducent over aftaleperioden.

Opretter spilkontor

Computerspilproducenterne får gavn af, at Det Danske Filminstitut opretter et spilkontor, som ud over at fordele støttekronerne også skal være med til at opbygge et innovativt spilmiljø i Danmark.

Det skal ske i samarbejde med blandt andet Animationsværkstedet i Viborg og akademiet Dadiu, der uddanner i at lave computerspil.

Den samlede økonomiske ramme for den filmpolitiske indsats mellem 2015 og 2018 er 2,3 milliarder kroner eller 563 millioner kroner årligt. Det er et løft fra de nuværende 530 millioner kroner.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs