MediaWatch

Historikere: Fakta-tjek af DR-serier er ingen god ide

Flere historikere mener ikke, at Danske Folkepartis forslag om historikertjek af dramaserier er en god ide.

Selvom historikere har kritiseret DR's store serie '1864' for at forsimple historien og indsnævrer fortolkningen, er de ikke tilhængere af Dansk Folkepartis forslag om, at historikere fremover skal fakta-tjekke DR's serier, skriver DR.

"Jeg bryder mig ikke om tanken. Filminstruktører har deres frihed, og hvis vi historikere direkte skal blande os i tilblivelsen af deres film, skal filminstruktører så også blande sig i udførelsen af vores arbejde," siger Hans Schultz Hansen, historiker og adjungeret professor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, til DR.

DF: Historikere skal faktatjekke DR's serier

Hans udmelding møder opbakning fra historikeren Mikkel Runge Olesen fra Dansk Institut for Internationale Studier. Ifølge Hans Schultz Hansen er et af problemerne ved Dansk Folkepartis forslag desuden, at selv historikere kan være indbyrdes uenige om, hvordan historien skal fortælles. I stedet må instruktørerne af historiske film påtage sig ansvaret, mener de.

'1864' holder seer-skansen

Hans Schultz Hansen kritiserer blandt andet '1864' for at beskrive årsagerne til krigen som de gale mænds euforiske dårskab, og for at fremstille D.G. Monrad klovneagtigt.

Mere fra MediaWatch

Debat: Mediepolitik uden jordforbindelse

Magter folketing og regering at lave en medieaftale, der kan gennemføres, og vil den fungere i virkelighedens mediemarked? Sporene skræmmer. Den seneste medieaftale fra 2018 er et klart eksempel på, hvor galt det kan gå. Men den var desværre ikke en undtagelse. Sådan lyder det fra rådgiver og tidl. generaldirektør i DR Christian S. Nissen i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs