MediaWatch

Historikere: Fakta-tjek af DR-serier er ingen god ide

Flere historikere mener ikke, at Danske Folkepartis forslag om historikertjek af dramaserier er en god ide.

Selvom historikere har kritiseret DR's store serie '1864' for at forsimple historien og indsnævrer fortolkningen, er de ikke tilhængere af Dansk Folkepartis forslag om, at historikere fremover skal fakta-tjekke DR's serier, skriver DR.

"Jeg bryder mig ikke om tanken. Filminstruktører har deres frihed, og hvis vi historikere direkte skal blande os i tilblivelsen af deres film, skal filminstruktører så også blande sig i udførelsen af vores arbejde," siger Hans Schultz Hansen, historiker og adjungeret professor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, til DR.

DF: Historikere skal faktatjekke DR's serier

Hans udmelding møder opbakning fra historikeren Mikkel Runge Olesen fra Dansk Institut for Internationale Studier. Ifølge Hans Schultz Hansen er et af problemerne ved Dansk Folkepartis forslag desuden, at selv historikere kan være indbyrdes uenige om, hvordan historien skal fortælles. I stedet må instruktørerne af historiske film påtage sig ansvaret, mener de.

'1864' holder seer-skansen

Hans Schultz Hansen kritiserer blandt andet '1864' for at beskrive årsagerne til krigen som de gale mænds euforiske dårskab, og for at fremstille D.G. Monrad klovneagtigt.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Den Uafhængige venter øget vækst i 2022 med dyrere abonnement

Radiostationen, der gik i luften i 2020, lagde 20 kr. til abonnementsprisen i marts, hvilket har fået nogle af de betalende lyttere til at falde fra. Medlemstallet ventes dog at vokse og omsætningen stige i indeværende år, vurderer strategichef Kasper Saugmann.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs