Forsker: Politisk journalistik i fare for at drukne i 'breaking'

Der bliver produceret stadig mere politisk journalistik, der kun har interesse for aktørerne, mener lektor Rasmus Kleis Nielsen, der er redaktør for ny bog om politisk journalistik i Europa.
Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten
Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten

En stigende mængde af breaking news risikerer at fremmedgøre læserne af den politiske journalistik.

Sådan lyder det i en analyse i Politiken af lektor på Roskilde Universitet Rasmus Kleis Nielsen. Han er sammen med en række andre forskere aktuel med bogen 'Political Journalism in Transition', som er et tværgående forskningsprojekt af politisk journalistik i fire europæiske lande.

"Men store dele af den politiske journalistik er i fare for at blive suget ned i et såkaldt selv-referentielt hul, hvor man primært producerer mere og mere ' breaking news' af mindre og mindre interesse for alle andre end dem, man dækker. Danmark har en stolt tradition for substantiel politisk journalistik, der orienterer sig mod både aktualitet og væsentlighed. I dag er faren, at aktualitet kommer til at fylde så meget, at væsentligheden - og dermed på lang sigt også publikum - går tabt," skriver Rasmus Kleis Nielsen i Politiken.

Elbæk-sagen som eksempel

Som eksempel med udgangspunkt i Politikens dækning af historien, nævner han sagen om daværende kulturminister Uffe Elbæks afgang. Dækningen af, hvem der skulle være hans afløser startede for alvor, efter Elbæk selv skrev på sin Facebook-side, at han kendte navnet på den nye kulturminister. Herefter udspillede historien sig minut på minut på netmedierne og de sociale medier.

"Uffe Elbæk røbede ikke navnet, men artiklen fortalte også, at der på flere nyhedshjemmesider blev "gættet lystigt" på, hvem den nye minister var. Artiklen indviede læseren i, at hele fem af de tolv menige radikale folketingsmedlemmer var blevet nævnt som kandidater til posten (lidt trist for de syv andre). 22 minutter senere var artiklen komplet uinteressant for alle andre end medieforskere," skriver Rasmus Kleis Nielsen i Politiken.

Ny forskning: Politisk journalistik er i krise

Lykketoft afviser stramning af presseregler

Pind: Tiden er kommet til nye presseregler på Christiansborg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også