Politikere afviser at droppe Facebook trods kritik af platformens dominans

Medieordførere fra S, EL og SF mener ikke, at der er modsætningsforhold mellem at kritisere Facebooks dominerende stilling i samfundet og samtidig bruge platformen som kanal for sine politiske budskaber. Muligheden for dialog med borgere er særligt vigtig, lyder det.
Politikeres brug af Facebook har mødt hård kritik de seneste måneder | Foto: Andreas Haubjerg
Politikeres brug af Facebook har mødt hård kritik de seneste måneder | Foto: Andreas Haubjerg

Kulturminister Joy Mogensen (S) var klar i sin kritik af Facebooks blokering af alt nyhedsindhold på koncernens australske sites, som hun kaldte et "demokratisk problem" og et udtryk for, at techkæmpen ikke er sit samfundsansvar bevidst, da hun i sidste uge talte med Politiken.

I et debatindlæg her på MediaWatch opfordrede Christina Blaagaard, CEO for Teknologiens Mediehus, imidlertid techkritiske politikere til at reflektere over egen udnyttelse af sociale medier med henvisning til statminister Mette Frederiksens (S) brug af Facebook, som også har mødt kritik fra bl.a. mediechefer de seneste måneder. Op til dagens pressemøde, hvor regeringen vil præsentere en genåbningsplan, har Mette Frederiksen senest lagt et langt indlæg på Facebook som optakt - uden at give interviews til medierne, og det er ifølge medieforsker Jakob Linaa Jensen og digital rådgiver og analytiker Astrid Haug problematisk, sagde de til Politiken.

S: Forfejlet ikke af være, hvor borgerne er

Men det ene udelukker ikke det andet, mener flere politikere, som MediaWatch har talt med. Kasper Sand Kjær, medieordfører for Socialdemokratiet, mener, at der er fin harmoni i, at man som parti og politiker kritiserer Facebook og samtidig bruger platformen politisk.

"Facebook og andre techgiganters platforme er blevet en del af infrastrukturen i vores samfund og demokrati. Derfor ville det være helt forfejlet ikke at være på de platforme, hvor borgerne også er. Selvom man kan og bør udtale skepsis og kritik af de sociale medier, deres ageren og den betydning de har fået, så giver de en adgang til en form for dialog, der sagtens kunne forbedres, men som vi ikke havde før," siger han.

Og Kasper Sand Kjær afviser, at politikere bruger Facebook som et værktøj til at undgå etablerede, kritiske mediers spørgsmål, som har været et bærende element i kritikken af statsminister Mette Frederiksens brug af sociale medier.

"Det, mener jeg ikke, er rigtigt. Både jeg selv, mine folketingskolleger og ministre i regeringen bruger jo mange timer hver uge på at tale med journalister. Jeg tror eksempelvis, at jeg i sidste uge talte ti gange med forskellige etablerede medier," siger medieordføreren.

Tænk, hvis kun Kvickly måtte sælge mad

Medie- og kulturordfører i Enhedslisten, Søren Søndergaard, er enig i kulturministerens bekymring over Facebooks blokering i Australien. Han mener, at tech-koncerners dominans på de digitale kommunikationsveje repræsenterer en trussel for ytringsfriheden, der er mindst lige så vigtig som spørgsmålet om kompensation til nyhedsmedier. Men det betyder ikke, at han vil fravælge Facebook.

Men vil du selv gå forrest i kampen og lukke din egen Facebook?

"Nej, det vil jeg ikke. Og det afspejler jo hele problemet med et monopol. Hvis Kvickly havde monopol på at sælge mad, ville jeg heller ikke stoppe med at købe mad. Jeg ville arbejde for at bryde det monopol. Hvis du lover mig, at hver gang jeg mener noget om mediepolitik, så kommer det på MediaWatch, så lover jeg ikke at skrive mere om medier på min Facebook-side," siger Søndergaard.

Regulering og diskussion er vejen frem

Rasmus Nordquist, medieordfører for SF, er enig med sine kolleger i, at man som politiker ikke bør boykotte Facebook, da platformen med afstand er den mest udbredte blandt danskerne og giver en unik mulighed for dialog med borgerne.

"Det, vi skal være meget opmærksomme på som politikere, er, at vi ikke kun bliver Facebook-partier," siger Rasmus Nordquist.

Så du ser ikke modsætninger mellem at kritisere Facebooks dominerende rolle i samfundsdebatten og samtidig bruge Facebook til egen politiske kommunikation?

"Nej, jeg synes ikke, der er nogen modsætning mellem at være aktiv på Facebook og samtidig have en kritisk dialog om, hvordan vi kan regulere det område bedre. Og jeg mener, det er enormt vigtigt, at vi som politikere hele tiden er bevidste om og diskutere vores brug af de platforme, der er," siger Nordquist.

Joy Mogensen har meddelt, at regeringen i næste måned vil præsentere et lovforslag, som vil give nyhedsmedier mulighed for at forhandle en betaling fra techkoncerner for brug af medieindhold.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også