Minister beklager hjemsendelse af ansatte på DR og TV 2

Kulturminister erkender, at ministeriet ikke havde ret til at beordre hjemsendelse af ansatte fra DR og TV 2.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG MEDIAWATCH

Kulturminister Joy Mogensen (S) erkender, at Kulturministeriet ikke havde ret til at beordre hjemsendelse af en lang række ansatte hos Danmarks Radio og TV 2 i starten af coronaudbruddet.

Det siger hun i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Meddelelsen kommer, efter folketingsmedlem og medieordfører Birgitte Bergman fra de Konservative havde stillet spørgsmål til ministeren om lovligheden af hjemsendelsen af de DR- og TV 2-ansatte, der skete i forbindelse med nedlukningen af landet i marts.

"Kulturministeriet kan formelt set ikke uden yderligere tiltag pålægge DR og TV 2 at sende medarbejdere hjem. Der er imidlertid ikke noget til hinder for, at DR og TV 2 i en situation som den foreliggende opfordres til at sikre, at flest mulige medarbejdere arbejder hjemmefra, afspadserer eller holder ferie, og det var netop det, der var formålet med Kulturministeriets henvendelse til de to stationer. Jeg kan forstå, at ministeriet under telefonsamtalerne med DR og TV 2 gav udtryk for, at der var tale om et pålæg, hvilket er beklageligt," lyder ministersvaret til det konservative folketingsmedlem.

Kun nyhedsjournalister var undtaget

Den 11. marts blev DR og TV 2 af Kulturministeriet bedt om at sende deres medarbejdere hjem på baggrund af coronakrisen.

Den besked gentog Joy Mogensen dagen efter på et møde for institutionschefer på statsinstitutioner samt DR og TV 2.

Undtaget var nyhedsjournalisterne, der stadig måtte møde på arbejde.

Det skete, samtidig med at offentligt ansatte i Danmark, der ikke varetog kritiske funktioner, fik besked på i videst mulig udstrækning at blive hjemme for at mindske smitte med coronavirus. DR er imidlertid en selvstændig offentlig institution og TV 2 et statsejet aktieselskab og derfor ikke en del af det offentlige som fx museer.

Der ville ske fejl

Meldingerne omkring hjemsendelse af øvrige medarbejdere end nyhedsjournalister skulle være "givet på en anden måde", lyder det fra Joy Mogensen.

"Vi har hele tiden været åbne om, at det her var en helt usædvanlig situation, og at der i det tidspres ville ske fejl."

"Skulle det ulykkelige ske, at der igen er behov for en pludselig nedlukning, vil vi nøjes med at opfordre TV 2 og DR til at lukke ned," lyder det fra Joy Mogensen i pressemeddelelsen.

I sit svar til folketingsmedlem Birgitte Bergman fortæller Joy Mogensen desuden, at ministeriet i fremtiden, hvis en lignende situation skulle opstå kan opfordre DR og TV 2 til at hjemsende medarbejderne, hvilket ifølge ministeren var meningen med henvendelsen.

Men det blev altså fremført som et krav, og det var forkert.

Kritik fra TV 2

Formanden for TV 2, Jimmy Maymann, har tidligere over for MediaWatch stillet sig kritisk over for ministeriets ordre om hjemsendelse af medarbejdere i mediekoncernen.

"Under nedlukningen af det danske samfund i forbindelse med covid-19 blev TV 2 bedt om at hjemsende alle medarbejdere, der ikke lavede nyheder eller var en del af beredskabet. Nedlukningen af det danske samfund gik hurtigt for at sikre, at Danmark kunne håndtere Corona-krisen bedst muligt, og i sådanne tilfælde kan der forekomme fejl; såsom at sende en ordre frem for en henstilling," lød det fra Jimmy Maymann i en skriftlig kommentar til MediaWatch tidligere på måneden.

"Når det er sagt, så har dette ikke haft nogen indflydelse på TV 2's ageren eller nyhedsdækning under covid-19, men det er klart, at armslængdeprincippet uforvarende er blevet udfordret i denne "nødretssituation", men det har ikke rykket ved vores stærke redaktionelle frihed. Armslængdeprincippet er et fundamentalt princip i et moderne dansk demokrati, som vi alle skal værne om og sikre bliver overholdt nu og i fremtiden," lød det fra formanden.

TV 2 indleder gradvis genåbning i næste uge

TV 2-formand: "Armslængdeprincippet er uforvarende blevet udfordret" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også