MediaWatch

Ministre tolererer ikke kinesisk pres på ytringsfrihed

På et samråd slår to ministre fast, at der ikke kan rokkes ved den danske ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen//

På et samråd slår udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fast, at regeringen tager klart afstand fra udenlandske ønsker om at begrænse ytringsfriheden eller forsamlingsfriheden i Danmark.

Senest har Kina krævet en undskyldning for, at Jyllands-Posten har bragt en tegning, hvor stjernerne var erstattet med symboler for coronavirus.

Kina har også forsøgt at blande sig i, at kunstner Jens Galschiøt har opstillet en otte meter høj skulptur på Christiansborg Slotsplads. 

"Regeringen har aktuelt i forbindelse med tegningen af det kinesiske flag i Jyllands-Posten og placeringen af en skulptur på Christiansborgs slotsplads ageret klart og konsekvent ud fra dette princip," siger Jeppe Kofod.

Tilbage i december indkaldte Venstres Jane Heitmann kulturminister Joy Mogensen (S) og udenrigsministeren til et åbent samråd. 

Det var, efter at kulturhuset Odeon i Odense havde aflyst den kinesiske teatergruppe Shen Yuns forestillinger. 

I den sag har der ikke været kinesisk indblanding. Men i lyset af de nye sager, vil Jane Heitmann have ministrene til at redegøre for regeringens holdning til kinesisk påvirkning af dansk kulturpolitik og begivenheder. 

Joy Mogensen fortæller, at kulturministeriet kender til enkelte tilfælde, hvor repræsentanter fra Kina tidligere har opfordret til, at konkrete værker eller kunstnere ikke blev brugt.

Det skete i 2013, da kinesiske repræsentanter kritiserede filmfestivalen CPH Dox' program og opfordrede til, at kunstneren Ai Weiwei ikke skulle modtage priser. 

Det skete også i 2016. Da frarådede kinesiske repræsentanter at lade Shen Yun spille på Det Kongelige Teater.

Det førte ikke til ændring i planerne.

De to sager giver ikke udenrigsminister Jeppe Kofod indtryk af, at Kina "systematisk" forsøger at påvirke danske kulturbegivenheder. 

"Regeringen er bevidst om sit ansvar for at stå fast og sikre os mod dette," siger han på samrådet.

Ministre skal i samråd om kinesisk indblanding i dansk kultur 

Kina forlanger også en undskyldning for belgisk flagtegning 

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs