WikiLeaks påstår læk af CIA's hemmelige hackerværktøjer

CIA har over 1000 værktøjer til at bryde ind i computere, mobiltelefoner og smart-tv'er, hævder WikiLeak
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Ritzau

Whistleblower-tjenesten WikiLeaks har tirsdag frigivet knap 9000 dokumenter, der beskriver omfattende cyberaktiviteter under CIA.

Dokumenterne afslører tilsyneladende, at den amerikanske efterretningstjeneste har flere end 1000 værktøjer til at bryde ind i computere, mobiltelefoner, mobil-apps, smart-tv'er fra Samsung og andet elektronisk udstyr.

WikiLeaks oplyser på sin hjemmeside, at lækket af dokumenterne om CIA's værktøjer er de første i en serie af udgivelser. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En af påstandene i dokumenterne er, at CIA i samarbejde med andre amerikanske og udenlandske efterretningstjenester har været i stand til at bryde krypteringen på populære apps som WhatsApp, Telegram og Signal.

Ifølge Nicolas Weaver, der forsker i datasikkerhed på universitetet i Berkeley, Californien, ser det ved første øjekast ud til, at dokumenterne er ægte eller indeholder meget ægte materiale.

"Det betyder, at det er lykkedes nogen at trække så meget materiale ud fra et hemmelighedsstemplet CIA-system, og de vil gerne have, at verden skal vide det," siger han til The Washington Post.

The New York Times skriver, at en talsmand for CIA afviser at kommentere "ægtheden eller indholdet i det, der hævdes at være efterretningsdokumenter".

Heller ikke Det Hvide Hus' talsmand, Sean Spicer, ønsker at kommentere sagen. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Anonyme, amerikanske embedsmænd oplyser til Reuters, at de ikke ved, hvor WikiLeaks har fået CIA-materialet fra. En regeringskilde oplyser samtidig, at han ikke ved, om der er nye eller igangværende undersøgelser af lækagen i gang.

WikiLeaks, som bliver ledet af Julian Assange, spillede en fremtrædende rolle i præsidentvalget i USA sidste år. Her offentliggjorde tjenesten interne e-mails fra højtstående embedsmænd i Demokraterne.

Den amerikanske efterretningstjeneste konkluderede i januar, at Rusland havde blandet sig i den amerikanske valgkamp. Russerne havde hacket e-mailservere tilhørende Det Demokratiske Partis Nationale Komité (DNC) og flere topfolk i partiet, lød det. Det skulle angiveligt være for at sikre Donald Trump sejren over Hillary Clinton.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også