Forretningsmand taber opgør med Google om at blive glemt

Offentlighedens ret til at få besked trumfer en forretningsmands interesse i at få slettet links fra Google, afgør Københavns Byret.
Københavns Byret afviste i dag en forretningsmand, der ville have Google til at slette 30 links til artikler, hvor han er omtalt | Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv
Københavns Byret afviste i dag en forretningsmand, der ville have Google til at slette 30 links til artikler, hvor han er omtalt | Foto: Anita Graversen/Polfoto/Arkiv
RITZAU

Google Inc. er blevet frifundet i en retssag i Københavns Byret, hvor en mand har forlangt at blive slettet fra søgemaskinen.

Manden taber til det verdensomspændende selskab. Han har ikke "ret til at blive glemt".

En serie links til artikler om hans forhold har tværtimod offentlighedens interesse, fastslår dommer Bodil Toftemann tirsdag i den usædvanlige sag.

Hun har blandt andet inddraget Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel om informations- og ytringsfrihed i afgørelsen.

Sagsøgeren er en australsk forretningsmand. Han har bedt det danske retsvæsen om at påbyde Google Inc. at slette i alt 30 URL'er - altså internetadresser.

Manden, der bor i New York, beskæftiger sig med ejendomme og investeringer.

I forbindelse med en straffesag og en erstatningssag er han omtalt i flere medier, men han mener, at artiklerne er særdeles skadelige.

Over for byretten har han forklaret, at han har mistet en forretning i Europa på grund af omtalen.

De negative links rammer ham på hans indtjeningsmuligheder, citeres han for at have sagt.

To af artiklerne stammer fra de australske medier News og The Sydney Morning Herald.

Korrekte oplysninger

Men byretsdommeren i København konkluderer, at der ikke er faktuelt forkerte oplysninger i artiklerne, som i øvrigt er relativt nye.

Hun har heller ikke set oplysninger, der underbygger forretningsmandens påstand om, at den ene artikel var "bestilt" af modparten i et opgør om et ejendomsprojekt.

Artiklerne indeholder ikke oplysninger af privat karakter, fastslår dommeren. Men offentligheden har ret til at vide besked om forretningsmandens virke. Han er fortsat i gang med international ejendomshandel og investeringer.

Han "må betragtes som en offentlig person, hvis professionelle aktiviteter må anses for at have offentlighedens interesse," noterer dommeren.

I hvert fald de mennesker, der berøres af australierens aktiviteter, har en klar interesse i at kunne søge sig frem til artiklerne, hedder det i afgørelsen.

Dommeren har kun forholdt sig til disse to artikler. Indholdet af de resterende links udtaler hun sig ikke om. Det skyldes, at hun ikke er blevet præsenteret for dem.

Australieren har nu mulighed for at gå videre til Østre Landsret. Foreløbig er han dømt til at betale sagsomkostninger på 30.000 kroner.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også