En del af Watch Medier

MediaWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
19.05.2015kl. 08.26

Danske medier ramt af cyberangreb efter terrorattentater

Siden terrorangrebet i København og Paris er flere danske medier blevet udsat for cyberangreb. Efterforskningen strander ofte på grund af typen af angreb, fortæller politiet, som var forberedt på reaktioner.
Foto: Jens Dresling/Polfoto
af CHRISTIAN CARLSEN

Siden terrorangrebene i København og Paris har flere danske medier været udsat for ondsindede cyberangreb.

I alt har politiet modtaget to anmeldelser fra danske medier om cyberangreb siden terrorangrebene i København og Frankrig, fortæller Rigspolitiets center for cyberkriminalitet, NC3.

"Vi kan kun gisne om årsagerne til angrebene. Det kan være terrorangrebet i København, men det er ikke noget, som vi kan sige med sikkerhed, for det vil kræve, at gerningsmændene havde givet deres hensigt til kende. Men de medier, som har rettet henvendelse til os for at snakke om det her, har selv ment, at de er blevet angrebet, fordi de har dækket historien om 14. februar i København," siger politikommissær Martin Kofoed, leder af high tech-enheden ved Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, også kaldet NC3.

NC3 er politiets værktøj i kampen mod cyberkriminalitet. I kølvandet på angrebet ved Krudttønden og synagogen i København i februar har NC3 modtaget en enkelt anmeldelse fra et dansk medie, mens politiet i alt har modtaget to anmeldelser siden angrebet i Frankring i starten at året, som ramte bla. satiremagasinet Charlie Hebdo.

Ifølge NC3 drejer begge medie-angreb sig om såkaldte Distributed Denial of Service-angreb (DDoS). Her har en eller flre gerningsmænd sat flere tusinde ip-adresser til gentagne gange at besøge mediernes hjemmesider og på den måde at stresse dem til i værste fald at gå ned. Angrebene er især udbredte, fordi værktøjerne er lettilgængelige og billige.

"Uden at negligere den effekt et DDoS-angreb kan have på et centralt it-system, så svarer det lidt til digitale drengestreger. Angrebet står ofte på i en kortere periode og kræver en aktiv handling, men tit og ofte kan systemerne komme op og fungere igen relativt hurtigt," siger Martin Kofoed, der tilføjer, at antallet af angreb kan være højere, fordi NC3 kun kender til dem, som er blevet anmeldt.

Nationale, regionale og digitale ramt

Om DDoS-angreb

  • DDoS – eller distributed denial of service – er et cyberangreb, der overbelaster en internetserver med store mængder "falsk" trafik, så den ikke længere kan leverer indhold til almindelige brugere. Gerningsmanden bruger et program, som er spredt til adskillige andre maskiner på nettet, hvor de alle på samme tid vil ind på den samme internetadresse.
  • DDoS er omfattet af straffelovens §293, stk. 2 og kan straffes med bøde eller fængsel i 1 år, og under skærpende omstændigheder med fængsel op til 2 år.
Hvilke danske medier, der er blevet angrebet, vil NC3 af hensyn til medierne ikke ud med. Ifølge MediaWatchs oplysninger er et stort dansk mediehus samt det hurtigtvoksende netmedie Dagens.dk dog blevet ramt af de såkaldte DDoS-angreb.

Angrebet mod Dagens.dk skete i februar og lagde mediet ned i mere ned i mere end 10 timer. Ifølge MediaWatchs oplysninger så TDC sig undervejs nødsaget til at afbryde forbindelsen til Dagens.dk's host, fordi angrebet påvirkede teleselskabets øvrige kunder.

Dagens.dk ville dog ikke selv bekræfte, at der var tale om en angreb udenfra.

"Vi havde lidt serverproblemer, som kostede noget nedetid. Det er blevet fixet, og nu kører tingene igen," skrev chefredaktør på Dagens.dk, Kasper Christensen, som også er direktør for Nyhedsgruppen ApS, der er selskabet bag Dagens.dk, i en email til MediaWatch dagen efter nedbruddet.

I slutningen af november sidste år, inden terrorangrebet i København, blev Jyske Medier også udsat for et hacker-angreb, da den statsstøttede syriske hackergruppe Syrian Electronic Army (SEA) iværksatte et ddos-angreb, som også ramte flere store internationale medier såsom The Daily Telegraph, The Independent og CNBC.

Efterforskning strander ofte

Det har endnu ikke været muligt for NC3 at finde frem til bagmændene bag de to anmeldelser fra danske medier. Det skyldes, at DDoS-angreb er yderst vanskelige at efterforske.

"DDoS-angreb er meget, meget svære at efterforske, hvis vi alene har oplysninger fra den forurettede. Så er det eneste, som vi har adgang til, en access-log på den server, som bliver angrebet. Her vil vi kun kunne se en masse ip-adresser, som angriber serveren. Men de mange ip-adresser, som bliver brugt til angrebet, er ikke nødvendigvis dem, der styrer det," siger Martin Kofoed.

Derfor har NC3 mest af alt bidraget med råd og vejledning til de danske medier, som har været angrebet.

Anderledes forholder det sig eksempelvis med såkaldte defacement-angreb, hvor bagmænd helt eller delvist overtager dele af en hjemmeside. Det skete senest for den franske tv-station TV5, som blev angrebet af hackergruppe, som hævdede at have forbindelse til Islamisk Stat. 11 kanaler under TV5 samt kanalens Facebook-side blev berørt. Gruppen udsendte bla. en besked på stationens hjemmeside med trusler mod TV5 og en hyldest til islamiske sharia-love.

Spor leder til Nordafrika

Ingen danske medier har anmeldt den type angreb til NC3, selvom NC3 kender til flere trusler mod danske medier om angreb.

I slutningen af februar blev mere end 40 danske hjemmesider, herunder det populære online-kogebogssite 123kogebog.dk, dog angrebet af en hacker med navnet Jarino8. Hackeren byttede indholdet på hjemmesiderne ud med budskaber om, at islam er fredens religion, og at de virkelige terrorister er USA og Israel.

Politiets efterforskning viser, at defacement-angrebene kan spores tilbage til ip-adresser i Nordafrika. Men om det betyder, at gerningsmændene befinder sig der, kan politiet ikke sige.

"Enten er det fordi gerningsmanden befinder sig i Nordafrika, eller fordi man er gået igennem en server, som befinder sig i Nordafrika. Det har vi ikke kunnet afdække med 100 pct. sikkerhed,” siger Martin Kofoed.

Advarsel efter terrorangreb

Angrebene på de danske medier kommer ikke som nogen overraskelse.

Kort tid efter terrorangrebet i København i februar var den nationale it-sikkerhedsmyndighed Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste ude med en advarsel om risiko for hackerangreb mod myndigheder, private virksomheder og medier.

"Erfaringsmæssigt efterfølges sådanne hændelser ofte af forskellige former for cyberangreb. Der er ofte tale om simple defacements af eller DDoS-angreb mod statslige og ikke-statslige hjemmesider, herunder mediehjemmesider," skrev Center for Cybersikkerhed i en pressemeddelelse.

"Der er med andre ord tale om simple angreb, der kan iværksættes uden nævneværdig forberedelse," lød det.

Erfaringerne var bla. baseret på, at flere franske medier blev udsat for hackerangreb i kølvandet på attentaterne i Paris. Medierne Le Parisien, Marianne og 20 Minutes var blandt de omkring 20.000 franske hjemmesider, som blev udsat for angreb. Ifølge chefen for cybersikkerhed i det franske forsvar kom angrebet fra "strukturerede" grupper og "velkendte islamistiske hackere".

Muhammed-krise udløste mere

Omfanget af angrebene i Danmark har dog overrasket dansk politi positivt.

"Baseret på de franske erfaringer havde vi forventet en større effekt efter terrorangrebet i København. Vi oplevede, at der var større interesse i at ramme danske hjemmesider efter Muhammed-krisen end ved terrorangrebet i februar,” siger Martin Kofoed.

Både JP/Politikens Hus, som ejer dagbladene Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken, og Berlingske Media, der står Berlingske og Weekendavisen, har tidligere oplyst til MediaWatch, at de ikke har oplevet angreb eller øget aktivitet efter attentaterne i Købehavn.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danske Mediers arbejdsgruppe på området.

Relaterede artikler:

  • IS-gruppe hacker og forstyrrer fransk TV5 i et døgn

  • Angreb lagde Dagens.dk ned i mere end 10 timer

    For abonnenter

  • Foto: Colourbox

    PET snakker sikkerhed med medier efter fransk terror

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Aller Media gennemførte i denne uge sin anden fyringsrunde på få måneder. | Foto: Pr Aller Foto og Video
TV

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelser i Aller Media og DR, stillingsnedlæggelser hos Kristeligt Dagblad, danske medier på Tiktok og TV 2 i førersædet, når det kommer til at tiltrække læsere. Få overblik over ugens største nyheder.
  • Medieklummen: 2023 er året, hvor du arbejder med AI: Her er 9 værktøjer til at komme i gang
  • Mediechef er blandt de syv opsagte i Aller Media

For abonnenter

Foto: Jonas Olufson
MediaWatch

Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien

Foto: Pr, Filmfyn
Medienyt

Filmfyn laver ny organisationsstruktur

For abonnenter

Foto: Ebbe Rosendahl / Tv 2
TV

TV 2 flytter aftenfladen til Odense

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler

Den iranske filminstruktør Jafar Panahi smilende i sit hjem i 2010. Dengang lige efter han var blevet løsladt efter en fængselsdom. Han regnes som en af Irans vigtigste filminstruktører og er en torn i øjet på det religiøse regime. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Medienyt

Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran

Læs også

Foto: Ebbe Rosendahl / Tv 2
TV

TV 2 flytter aftenfladen til Odense

Ledelsen ved endnu ikke, hvad det kommer til at betyde på medarbejderfronten, men en ny aftenflade på TV 2 og tv2.dk skal udkomme fra Odense.

For abonnenter

Photo: Pr Foto/jp/politikens Hus
Aviser

Stig Ørskov: "Det er klart, at 2022 ikke blev, som vi havde drømt om"

JP/Politikens Hus landede et trecifret millionunderskud og fik kun vækst på toppen takket være tilføjelsen af distributøren Dao. Læs MediaWatchs interview med topchef Stig Ørskov om årets udfordringer og forventningerne til 2023.

For abonnenter

Foto: Pr Aller Foto og Video
Medienyt

Mediechef er blandt de syv opsagte i Aller Media

Antallet af mediechefer reduceres fra seks til tre, og mediechefen for Aller Kvindeliv er en af i alt syv afskedigede. Det sker som følge af en omorganisering i magasinhuset.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Disney tygger på salg af flere film og serier til rivaler – 10.02
  • Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran – 09.54
  • Microsoft: Iranere stod bag hackerangreb på Charlie Hebdo – 09.09
  • Briefing: Ugen i mediebranchen – 3. feb.
  • Kulturminister sigter efter medieforlig inden sommerferien – 3. feb.
  • Amazon sætter ekspansion af supermarkeder på pause – 3. feb.
  • Filmfyn laver ny organisationsstruktur – 3. feb.
  • TV 2 flytter aftenfladen til Odense – 3. feb.
  • Danske medier på Tiktok: Risikoen er værd at løbe – 3. feb.
  • Amazon Prime Videos storsatsning har tiltrukket over 100 mio. seere – 3. feb.
  • Medlemmer er utilfredse med lukkethed om Medieansvarsudvalgets arbejde – 3. feb.
  • ChatGPT runder 100 millioner brugere og løfter sløret for betalingstjeneste – 3. feb.
  • Andelen af nydanskere i filmbranchen er stigende – 3. feb.
  • Erfaren undersøgende journalist bliver chef for nyt gravercenter – 3. feb.
  • Better Collective køber andel i betting- og mediefirma – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Life science journalist

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

  • SoMe Manager

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • People Manager for Upright Music

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

Se flere jobs

Watch Job

  • Business Intelligence Specialist

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Head of Business Development

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

Se flere jobs

Job

  • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

  • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

  • Redaktionschef til DR Syd

  • Life science journalist

  • Digital Marketing Manager Copenhagen

  • Chefredaktør til Fyns Amts avis

  • Ledende producer til TV 2 Fyn

  • Politisk journalist til Avisen Danmark

  • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

  • SoMe Manager

  • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

  • Publiceringsredaktør til DRTV

  • People Manager for Upright Music

  • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

Se flere jobs

Kolofon

MediaWatch
Søg

Sektioner

  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Julie Mia Fogde

julie@mediawatch.dk

Tlf.: +45 3330 8301

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Job

Abonnement

Prøv MediaWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mediawatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7447

Læs mere om abonnement her

Adresse

MediaWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8365

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MediaWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MediaWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge