MediaWatch

Sådan reagerer konkurrenter og Google på EU-sag

EU-Kommissionens klage over Google bliver kaldt "afgørende punkt i at skabe et fair og åbent online marked" af konkurrenter, mens Google selv afviser grundlaget for anklagerne.

Der er rosende ord fra flere sider, efter at EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager onsdag har sendt en formel klagemeddelelse til den amerikanske internetgigant Google.

David Wood, juridisk chef for interesseorganisationen ICOMP, hvor Microsoft blandt andet er repræsenteret og sponsor, kalder Vestagers beslutning for "modig" og beskriver det som "et afgørende punkt i at skabe et fair og åbent onlinemarked".

"Det vil blive modtaget med lettelse blandt klagere, virksomheder der har lidt skade, og forbrugere på tværs af Europa," siger han i en pressemeddelelse.

Google har modtaget en klagemeddelelse, fordi kommissionen mener, at firmaet misbruger en dominerende position på markedet for søgemaskiner på internettet.

Derudover meddelte Vestager, at Googles styresystem til mobilenheder, Android, skal undersøges for brud på de europæiske konkurrenceregler.

Bør følge samme regler

Interesseorganisationen FairSearch Europe - hvor blandt andet Expedia, TripAdvisor og også Microsoft er repræsenteret - er ligeså begejstret som kollegaen.

"Kommissionens handlinger er vigtige skridt i retning af at sætte en stopper for Googles konkurrencebegrænsende praksis, som har skadet innovation og forbrugeres mulighed for valg," siger Thomas Vinje, juridisk rådgiver og talsmand, i en pressemeddelelse.

En af klagerne i sagen og Googles store konkurrent Microsoft er mere afmålt i sin kommentar.

"Alle firmaer skal selvfølgelig følge de samme regler. Beslutningen i dag giver Google mulighed for at forklare dets mening ved en høring, og kommissionen kan derefter beslutte, hvorvidt den europæiske lovgivning har været overholdt", siger en talsperson for Microsoft i en pressemeddelelse.

Google: Voldsomt uenig i grundlag

Google har nu 10 uger til at komme med et svar. Google tager i et blogindlæg på Googles officielle blog afstand fra anklagerne. Her skriver Amit Singhal, senior vice president for Google Search, at man "med al respekt er voldsomt uenig i", at virksomheden synes at misbruge sin dominerende position. Han afviser præmissen om, at Google har begrænset konkurrencen i markedet og skriver, at koncernen glæder sig til at fremlægge sin dag de kommende uger.

"Selv om Google måtte være den mest brugte søgemaskine, kan folk nu finde og få adgang til information på mange forskellige måder – og anklager om skade for forbrugere og konkurrenter har vist sig at ramme langt ved siden af målet," skriver Amit Singhal ifølge politiken.dk.

Tidligere har konkurrencemyndigheder i både USA og Korea undersøgt Android, men ingen af disse steder er der rejst tiltale for lovbrud.

Google sidder på 90 procent af markedet for søgetjenester i de fleste EU-lande, mens Android på verdensplan er det største styresystem til mobiltelefoner.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt. Tillidsrepræsentant kalder det en god nyhed, at der er sket færre reelle afskedigelser blandt journalisterne, end der var lagt op til.

Topchef stopper i Microsoft Danmark

Microsoft Danmark har allerede en afløser parat, når Nana Bule stopper som adm. direktør i softwareselskabet ved udgangen af året. Den nye topchef kommer fra Deloitte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs