MediaWatch

Medie: Vestager lægger an til sag mod søgegiganten Google

En af de af mest profilerede sager i EU - sagen mod Google - bryder ud på ny, erfarer Financial Times.

Foto: Line Ørnes Søndergaard/Polfoto/Arkiv

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil snart formelt anklage Google for at misbruge sin dominerende position på markedet, og dermed ventes der onsdag på ny at blive åbnet op for det langvarige tovtrækkeri.

Det erfarer Financial Times på baggrund af to kilder med kendskab til sagen.

Den fem år gamle sag er en af de største og mest højprofilerede konkurrencesager i EU og trækker opmærksomhed fra hele verden.

EU-Kommissionen vil se på, om den store søgemaskine har misbrugt sin dominerende position, da Google sidder på langt størstedelen af markedet for internetsøgninger.

Først skridt mod anklage

Vestager tager dermed det første formelle skridt mod et egentlig anklageskrift, som skal sende sagen til EU-Domstolen. Google får dermed 10 uger til at reagere på anklagerne og har mulighed for at indkalde til en høring for at forsvare sig.

Søgegiganten kan stadig indgå forlig, selv hvis anklagerne bliver fremsat af EU.

"Det kan tage mindst et år og sandsynligvis væsentlig længere for kommissionen at tage den endelige beslutning," skriver Financial Times.

Kommissionen vil formelt anklage Google for at have brudt konkurrencereglerne ved at favoriserer dets egne søgetjenester frem for links til konkurrerende søgetjenester som Momondo, Tripadviser og hotels.com.

Stået på i fem år

Den danske konkurrencekommissær har arvet sagen fra sin forgænger på posten, spanieren Joaquín Almunia, og den kan ende med bøder for milliarder af euro.

Google sidder ifølge EU-Kommissionen på 90 procent af det europæiske marked for generelle søgninger på internettet.

Sagen har stået på i fem år og var tæt på at blive afsluttet sidste år efter en række indrømmelser fra den dominerende søgegigant.

Aftalen blev dog ikke til noget på grund af store indvendinger fra Frankrig og Tyskland samt nogle af de største virksomheder på området.

Truer med bøder

EU-Kommissionen har løbende truet med bøder på op til 10 procent af selskabets årlige omsætning og har mulighed for at pålægge vidtrækkende påbud mod Googles søgetjeneste.

De 28 EU-kommissærer ventes at nå frem til beslutningen om at åbne sagen mod Google onsdag.

Ifølge Financial Times er nogle kommissærer bekymret for, at Vestager, ifølge én kilde, har indskrænket sagen, som hun overtog, da hun trådte til i efteråret sidste år.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs