Efter Hebdo: Europarådet opfordrer til fortsat brug af satire

Europarådet opfordrer europæerne til at blive ved med bruge deres ytringsfrihed efter angrebene i Paris.
Foto: David Vincent/Polfoto/AP
Foto: David Vincent/Polfoto/AP
RITZAU

Forsæt med at vise, at I ikke er bange, og bliv ved med at bruge humor og satire.

Sådan lyder opfordringen fra Europarådets Parlamentariske Forsamling efter terrorangrebene i Paris tidligere på måneden. Rådet har dog ingen formel forbindelse til EU-samarbejdet.

Opfordringen står beskrevet i en resolution, som Europarådet har vedtaget ved dets forsamling i Strasbourg onsdag.

Det var 7. januar, at det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion blev angrebet af to islamistiske terrorister, som dræbte 12 personer - herunder fire af Frankrigs mest kendte tegnere.

Må ikke være noget 'men'

To dage senere blev flere personer taget som gidsler af en tredje gerningsmand i et jødisk supermarked, hvor fire gidsler blev dræbt, mens Hebdo-terroristerne havde forskanset sig på et trykkeri nær Paris. Alle tre gerningsmænd omkom i politiaktioner.

"Terrorangrebene var baseret på had, som ingen argumenter kan retfærdiggøre, og ethvert forsøg på en undskyldning for mordernes handlinger skal afvises. Der må ikke være noget men," står der i resolutionen.

Angrebene bliver beskrevet som angreb på demokratiets grundværdier og frihed generelt. De europæiske parlamentarikere konkluderer, at der nu er et presserende behov for et fælles, internationalt, men også specifikt europæisk svar på truslen fra jihadister.

Det bliver desuden påpeget, at brug af satire - herunder også respektløs satire og kritik af religioner - er beskyttet af ytringsfriheden i overensstemmelse med retspraksis ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det er dog forudsat, at satiren ikke opfordrer til had eller vold.

Advarer mod masseovervågning

Europarådet advarer samtidig mod, at omverdenen reagerer med vilkårlig masseovervågning af borgerne. Det har nemlig vist sig at være ineffektivt som forebyggelse med terrorisme og bringer menneskerettighederne i fare.

I stedet anbefaler Europarådet et øget samarbejde mellem sikkerhedstjenesterne fra forskellige europæiske lande samt lande fra Mellemøsten.

Europarådet er en 66 år gammel institution, der blandt andet har til opgave at sikre, at de 47 medlemslande overholder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Europarådet har ingen formel forbindelse til EU-samarbejdet.

I Europarådets Parlamentariske Forsamling sidder der fem danske folketingsmedlemmer.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Prisen på Nordisk Film+ stiger fra okrober med ti kr. om måneden. | Foto: Nordisk Film+ / Pr

Nordisk Film-streamingtjeneste hæver prisen

For abonnenter