MediaWatch

Google lukker Google News i Spanien i næste uge

Indførslen af den såkaldte "Google skat" i Spanien får Google til at droppe Google News i landet inden jul.

Foto: Søren Sielemann/Polfoto/Arkiv

Spanien vil med en ny lov, der træder i kraft til januar, tvinge Google News og lignende tjenester til at betale for de artikler, tjenesten videreformidler.

Google News er en nyhedstjeneste, der giver gratis adgang til arkiver af aviser og links til avisers hjemmesider på internettet, men det er slut i Spanien, når Google som modtræk lukker for adgangen 16. december.

Loven er blevet døbt "Google skat" og søger at tvinge Google News og lignende nyhedstjenester til at betale for at gengive indhold hentet fra andre hjemmesider. Dermed kan den også ramme andre virksomheder som Yahoo, der har en lignende tjeneste.

Så meget trafik får medier fra Google News

"Adgang til nyheder på internettet vil stadig garanteres, da den kan blive fundet gennem nyhedsorganisationernes egne hjemmesider eller internetsøgninger," lyder det i en erklæring fra det spanske kulturministerium.

I slutningen af november gav et stort flertal af europaparlamentarikerne udtryk for, at de ønsker at indskrænke Googles magt for at fremme lige konkurrence. Afstemningen har dog kun symbolsk betydning, da EU-Parlamentet ikke selv kan fremsætte lovforslag.

Parlamentarikerne ønsker at opdele Google i to og forsøgte derfor at lægge pres på EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der står i spidsen for en konkurrencesag mod Google, der kører på sit femte år.

EU-Kommissionen undersøger i sagen, om verdens største søgemaskines dominans er med til at presse konkurrenter ud af markedet.

Europæiske domstole har tidligere i år pålagt Google at slette gamle søgeresultater om folk, hvis de henvender sig, hvilket bunder i folks "ret til at blive glemt".

/ritzau/AFP

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs