MediaWatch

Åbenhedstinget.dk idømt bøder for at offentliggøre navne

Webmediet Åbenhedstinget.dk, der er drevet af bl.a. redaktør Niels Mulvad, er i dag blevet idømt bøder ved retten i Aarhus.

Det var strafbart, da Åbenhedstinget.dk offentliggjorde personlige helbredsoplysninger om ejerne af en svinefarm med MRSA-bakterier. Det afgjorde Retten i Aarhus i dag, torsdag, da den idømte journalist Kjeld Hansen og redaktør Nils Mulvad dagbøder for hver 2.500 kr., skriver Ritzau.dk

Sagen går tilbage til oktober 2010, da Åbenhedstinget.dk fortalte, at en mand og hans hustru på en navngiven gård var blevet smittet med MRSA-bakterier.

Åbenhedstinget er et netværk af journalister og redaktører, der bringer historier og journalistiske debatter på baggrund af aktindsigter og behandling af offentlige data. 

De personfølsomme oplysninger stammede, ifølge anklageskriftet, fra en person, der gennem sit arbejde havde fået oplysninger om sagen, og offentliggørelsen var et brud på straffeloven, afgjorde retten.

De to anklagede har, ifølge Ritzau, argumenteret for, at det var i offentlighedens interesse at vide, hvor de farlige infektioner var blevet konstateret.

De resistente MRSA-bakterier i svinebesætninger har flere gange været til debat, og der har været sager om tilfælde, hvor mennesker er døde som følge af infektioner.

Åbenhedstinget.dk har siden skrevet, at ombudsmanden har kritiseret Fødevareministeriet og Statens Serum Institut for ikke at ville offentliggøre informationer om, hvilke svinebestande, der var inficeret med de resistente bakterier.

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs