Tiktok får milliardbøde for brud på børns datasikkerhed

En EU-tilsynsmyndighed har givet platformen en bøde på over 2,5 mia. kr.
Tiktok meddeler, at selskabet "respektfuldt er uenige" i bøden. | Foto: Matt Slocum/AP/Ritzau Scanpix
Tiktok meddeler, at selskabet "respektfuldt er uenige" i bøden. | Foto: Matt Slocum/AP/Ritzau Scanpix
af ritzau/afp og MediaWatch

Den digitale platform Tiktok har fredag fået en bøde på 345 mio. euro af en EU-tilsynsmyndighed. Bøden svarer til omkring 2,5 mia. kr..

Bøden er givet for brud på børnedatasikkerheden, og den er kulminationen på en toårig undersøgelse foretaget af Irlands databeskyttelseskommission (DPC).

Ifølge DPC har TikTok i 2020 sat konti for brugere under 16 år til ”offentlig” som standard. Ifølge myndigheden har TikTok desuden ikke kontrolleret, om en bruger faktisk var en børnebrugers forælder eller værge, når de blev linket via funktionen ”familieparring”.

Den irske vagthund, som spiller en nøglerolle i overvågningen af EU’s generelle databeskyttelsesregler, gav TikTok tre måneder til ”at bringe sin behandling i overensstemmelse” med reglerne.

TikTok er en del af den kinesiske teknologigigant ByteDance. Tjenesten er især populær blandt unge mennesker. Den har nu ifølge nyhedsbureauet AFP 150 millioner brugere i USA og 134 millioner i EU.

TikTok vil nu undersøge, hvordan man vil gå videre med sagen. 

Selskabet er uenige i undersøgelsens konklusioner og bødens størrelse.

I et skriftligt svar til MediaWatch fra Tiktoks nordiske kommunikationschef, Parisa Khosravi, lyder det:

“Vi er med al respekt uenige i beslutningen, især størrelsen af den pålagte bøde. Det irske datatilsyns kritik er fokuseret på funktioner og indstillinger, der var på platformen for tre år siden, men som vi ændrede i god tid, før undersøgelsen overhovedet begyndte, fx. at alle konti under 16 år skal være privat som standard,” udtaler Parisa Khosravi i det skriftlige svar.

Irland er i centrum for håndhævelsen af GDPR-reglerne, fordi Dublin huser det europæiske hovedkvarter for Tiktok og virksomheder som Google, Meta og X, det tidligere Twitter.

Det er ikke første gang, at DPC uddeler kæmpebøder til tech-virksomheder. I maj idømte DPC selskabet Meta, der står bag Facebook, en rekordstor bøde på 1,2 mia. euro for at overføre brugerdata fra EU til USA i strid med en tidligere domstolsafgørelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også