Facebook-ejer truer med at blokere adgang til nyheder i Canada

Det får konsekvenser for delingen af nyhedsindhold på bl.a. Facebook, hvis det canadiske parlament vedtager en ny lovgivning, som skal sikre, at medier får betaling fra techselskaber.
Foto: Lionel Bonaventure
Foto: Lionel Bonaventure

Facebook-ejeren Meta har i weekenden lagt op til at blokere for adgangen til nyhedsindhold på Facebook i Canada, hvis en ny lov bliver vedtaget af det canadiske parlament. Det skriver Reuters.

Lovforslaget ”Online News Act” pålægger selskaber bag store digitale infrastrukturplatforme såsom Google og Facebook at betale et årligt beløb for brug af mediers nyhedsindhold på platformene. Det har været i støbeskeen siden april 2022 og læner sig op af lignende lovindgreb i Australien.

”En lovgivningsramme, der tvinger os til at betale for links eller indhold, som vi ikke poster, og som ikke er grunden til, at det store flertal af mennesker bruger vores platforme, er hverken bæredygtigt eller brugbart,” sagde en Meta-talsmand som grund til at suspendere adgang til nyheder på platformen Canada ifølge Reuters.

Både Google og Meta har stillet sig som modstandere af loven, der er ved at blive behandlet i parlamentet. Som respons på udsigten til, at lovgivningen bliver vedtaget, har Alphabet-ejede Google i februar testet en funktion, der har begrænset synligheden af canadiske og internationale nyheder for en række canadiske brugere. 

Den canadiske kulturminister Pablo Rodriguez udtalte søndag, at det er skuffende at se Facebook håndtere lovarbejdet sådan.

”Alt, vi beder Facebook om at gøre, er at forhandle fair aftaler med nyhedsmedier, når de tjener på deres arbejde. Dette er en del af en skuffende tendens i denne uge, hvor teknologigiganter hellere vil nedlægge nyheder end betale deres rimelige andel,” lød det i en udtalelse.

Da de australske politikere i 2021 som det første land arbejdede på en lov, der skulle tvinge techselskaberne til forhandlingsbordet for at lave betalingsaftaler med nyhedsmedier i landet for deling af deres indhold, endte det også med en periode, hvor Facebook blokerede for de australske brugeres adgang til nyhedsmedier.

I Danmark blev det i 2021 gjort muligt for nyhedsmedier at forhandle kollektivt med techselskaberne om betaling for brug og deling af medieindhold på deres platforme. Siden har forhandlinger pågået i regi af forvaltningsorganisationen DPCMO.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også