Dansk EU-forhandler ser juridisk ansvar som centralt element i nyt tech-direktiv

Christel Schaldemose (S) siger efter høring med Facebook-whistleblower Frances Haugen, at hun håber at lande et kompromis i EU-Parlamentet om ny tech-regulering inden for kort tid.
Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Spørgsmålet om tech-giganternes juridiske ansvar står centralt for den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), der som rapportør på de to lovpakker Digital Markets Act, DMA, og Digital Services Act, DSA, har ansvaret for at finde frem til EU-Parlamentets position i forhandlingerne om den nye tech-regulering. Det skriver Børsen.

"Hvor langt skal vi gå, når det gælder ansvar? Jeg mener, at vi er nødt til at gå ind i spørgsmålet om ansvar. Vi har haft en generel undtagelse, som har fungeret tidligere, men den kan ikke fungere mere. Det er en af mine konklusioner, men vi forhandler stadig," siger Christel Schaldemose til Børsen efter en tre timer lang høring med Facebook-whistleblower Franches Haugen i EU-Parlamentet mandag aften.

Christel Schaldemose stiller sig også positivt over for et forslag fra Frances Haugen om en model, hvor bl.a. Facebook selv holder opsyn med algoritmerne, men også pålægges at åbne op og stille interne data til rådighed for bl.a. forskere og myndigheder. Ifølge EU-forhandleren er der stadigvæk et par ugers forhandling i parlamentet endnu, men hun forventer at kunne lande et kompromis inden for kort tid.

EU-Kommissionen fremsatte i december sidste år forslag om de to nye DMA og DSA-direktiver i et stort lovkompleks for digital regulering og omstilling i EU. Når EU-Parlamentet er nået frem til sit ståsted i forhold til lovforslaget, skal det forhandles med EU-medlemslandene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også