MediaWatch

Vestager: Techselskaber har anerkendt medansvar for indhold med Trump-forbud

Når Facebook og Twitter har udelukket Trump fra deres platforme, har de samtidig anerkendt, at de har et medansvar for at bekæmpe misinformation, lyder det fra EU's konkurrencekommissær.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Facebook og Twitter har smidt USA's præsident Donald Trump af deres platforme, og dermed anerkender de også indirekte, at de er mere end en neutral platform, men har et ansvar for indholdet der spredes på dem. Sådan lyder det fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager i en kommentar til Berlingske i forbindelse med debatten om bl.a. Twitters permanente udelukkelse af Donald Trump.

Beslutningen er blevet kritiseret af flere europæiske ledere, der anfægter, at det ikke bør være private virksomheder og gatekeepere på de digitale kommunikationsveje, der sætter grænserne for den offentilge debat efter forgodtbefindende - rammerne bør sættes af folkevalgte politikere. 

Debatten om, hvordan og i hvilket omfang globale techselskaber bør stå til ansvar for indholdet på deres platforme, kører i både ind- og udland, og en løsning, der har været vendt flere gange, er tvangsopslitning af eksempelvis Facebook og Google - men dén løsning er ikke blevet mere aktuel af debatten, mener Margrethe Vestager.

"Nej, jeg tror ikke løsningen er at splitte virksomhederne op. For eksempel er der stor kulturel forskel på, hvordan vi ser på nøgenhed i USA og i Danmark. Vi har ikke noget problem med nøgenhed, men vi har gentagne gange set nøgenbilleder fjernet fra danske facebook-sider," skriver Margethe Vestager til Berlingske.

I EU-regi præsenterede EU-Kommissionen kort før jul et længe ventet udspil til, hvordan rammerne for techselskaber bag bl.a. sociale medieplatforme i fremtiden kan se ud. I dag er sociale medieplatforme og techselskabernes ansvar primært reguleret af primært af e-handelsdirektivet, der blev vedtaget for godt 20 år siden.

EU præsenterer forslag til nye regler for techgiganter

Danske Medier vil have flyttet tilsyn med techgiganter til EU 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Radio Loud er snart no more, mens sportslisten skal genoplives, hvis det står til kulturministeren. Brancheorganisationer råbte vagt i gevær over nyt lovforslag om moms på rettigheder, en tv-status blev gjort op, og Frankfurt Bogmesse vendte tilbage i fysisk form. Alt det og meget mere i ugens overblik over slagets gang i mediebranchen. (Rettet)

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs