MediaWatch

Vestager anklager Amazon for dobbeltrolle og datamisbrug

Amazon agerer i strid med konkurrenceregler, mener EU-Kommissionen, som går videre med indsigelseserklæring.

Foto: David Becker/AFP/Ritzau Scanpix

Efter at have afsluttet en stor forundersøgelse af Amazons e-handel retter EU-Kommissionen nu en anklage mod den amerikanske it-virksomhed om en særlig dobbeltrolle, der kan skade konkurrencen.

Tirsdag har EU-Kommissionen sendt et indsigelsesbrev på baggrund af EU-traktatens artikel 102 om misbrug af en dominerende position på markedet.

Amazon er førende på markedet for e-handel i Frankrig og Tyskland.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager slår ned på, at Amazon har en særlig dobbeltrolle, hvor data kan benyttes på konkurrenceforvridende vis.

"Med den kraftigt stigende e-handel og med Amazon som en førende platform for e-handel er det vigtigt med en fair og uforstyrret adgang for alle sælgere," siger Vestager i en skriftlig udtalelse.

Amazon udbyder en platform, hvor andre forhandlere kan sælge varer. Samtidig sælger Amazon sine egne produkter på denne platform. I konkurrence med de andre forhandlere.

Den amerikanske virksomhed har en "ikke offentligt tilgængelig" viden om disse forhandlere, som må dele data med Amazon. Dermed får den store it-virksomhed en fordel.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters meddeler Amazon, at virksomheden ikke er enig i anklagen. Det påpeger, at den tegner sig for "under en procent af den globale detailhandel".

Til det svarer Vestager, at man ikke kan sammenligne med al detailhandel i verden. Fokus er på detailhandel på internettet.

"Jeg tror, at de fleste vil skelne mellem at handle på nettet og at handle i Delhaize," siger Vestager med henvisning til en belgisk supermarkedskæde.

Vestager åbner tirsdag desuden en anden undersøgelse af Amazons nethandel. Den er rettet mod virksomhedens funktion "Buy Box".

Vestager mener, at Amazon med denne funktion kan give egne produkter og sælgere, der benytter Amazons tilbud om levering, en fordel.

Sagen mod Amazon er blot en af flere EU-sager mod store amerikanske it-giganter. Vestagers armlægning med både Google og Apple er endnu ikke slut.

Det er heller ikke første gang, at den danske kommissær har fat i Amazon.

I 2017 krævede EU-Kommissionen i en afgørelse, at Luxembourg skulle indkræve 250 mio. euro i skat fra den amerikanske virksomhed. Den afgørelse er anket.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs