MediaWatch

Europæiske forbrugerråd anmelder Google for manipulation

Syv landes forbrugerråd har anmeldt Google for at manuipulere sine brugere til at lade sig overvåge konstant.

Foto: Ritzau Scanpix/Michael Liedtke

Internetgiganten Google er blevet anmeldt af syv landes forbrugerråd til datatilsynet for at bryde reglerne i den nye persondataforordning, GDPR, som blev indført i EU-landene i maj. Det skriver Berlingske.

Blandt anmelderne er både det svenske og norske forbrugerråd, der især fremhæver Googles manipulation af de europæiske brugere til at lade sig overvåge døgnet rundt gennem indstillingerne i en Google-konto, som techselskabet kræver, at brugerne opretter, hvis de vil kunne bruge deres Android-telefon eller tablet fra Samsung og Huawei samt Gmail-konti.

"Google behandler enorme mængder af lokationsoplysninger, som efter vores mening er blevet samlet ind uden lovligt samtykke ved at manipulere med brugerne," siger fungerende fagdirektør Gro Mette Moen fra norske Forbrukerrådet i en kommentar til anmeldelsen, skriver Berlingske.

Android er ifølge avisens oplysninger verdens mest brugte mobilsoftware, som er installeret på 86 pct. af nyproducerede smartphones. Anmeldelsen til hhv. Norges, Sveriges, Hollands, Grækenlands, Tjekkiets, Sloveniens og Polens datatilsyn er sket på baggrund af rapporten "Deceived by design", som det norske forbrugerråd udgav i juli.

Rapporten fik også det danske Forbrugerrådet Tænk til at reagere i sommer og anmelde både Google og Facebook til Datatilsynet og Forbrugerombudsmanden for manipulation og vildledning.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere