MediaWatch

Biblioteker øjner håb om frit valg af e-bøger

Et signal fra EU giver danske biblioteker håb om at kunne købe og udlåne e-bøger på lige fod med fysiske bøger.

Danske biblioteker kan være et skridt tættere på frit at kunne købe og udlåne e-bøger, som de har gjort med fysiske bøger i årtier, skriver Politiken fredag.

I forbindelse med en igangværende sag i EU's retlige system meldte generaladvokat ved EU-domstolen, Maciej Szpunar, for nylig ud, at der principielt ingen forskel er på udlån af digitale bøger og print bøger.

"Det er et klart signal, som EU-domstolens generaladvokat netop er kommet med, når han udtaler, at man kan sidestille udlån af e-bøger med udlån af fysiske bøger. I en moderne verden kan man nemlig ikke skelne mellem det fysiske og det digitale," siger Steen B. Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, til Politiken.

I dag har bibliotekerne i folkeoplysningens navn ret til at sætte de fysiske bøger på hylderne, de ønsker, men når det gælder e-bøger er det forlagene der bestemmer, hvilke titler bibliotekerne kan tilbyde.

Skepsis i Forfatterforeningen

Signalet fra EU fletter sig ind i den igangværende debat om, hvorvidt bibliotekerne kan ødelægge forlagenes spæde digitale forretning ved at udlåne e-bøger. I Danmark har flere danske forlag forladt bibliotekerne digitale udlånsportal, Ereolen, netop fordi de mener, at det skævvrider konkurrencen og er en bremseklods for deres eget digitale salg.

I Dansk Forfatterforening ser Morten Visby, der er ansvarlig for ophavsret, med skepsis på EU-generaladvokatens signal. Han frygter, at det vil sætte det private digitale bogsalg tilbage, hvis biblioteker får større råderum.

Meldingen fra EU's generaladvokat kom i forbindelse med en vurdering af udfaldet af en verserende sag fra Holland, hvor biblioteksforeningen ønsker at få sidestillet e-bøger med fysiske bøger. Der ventes en endelig dom i sagen i slutningen af året, skriver Politiken.

Mere fra MediaWatch

Medieklummen: Det smalle forlig er en plet på en ny ministers cv

Moderniseringen af Public Service Puljen og lukning af 24syv vil give et ”klatvist støttecirkus”, og kulturbidraget skulle have været klappet af med OECD, inden det blev en del af aftalen. Ugens klummeskribent kalder den nye medieaftale en plet på Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens cv.

Pluto TV udfordrer streamingmarkedet med gratis indhold

Efter et milliardopkøb i 2019 er det gået stærkt for Pluto TV, der for ni år siden blev skabt i et ”snusket varehus” i Los Angeles. Nu har den gratis streamingtjeneste gjort indtog i Norden. Partnerskab med Viaplay giver store forventninger allerede på kort sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs