MediaWatch

Biblioteker øjner håb om frit valg af e-bøger

Et signal fra EU giver danske biblioteker håb om at kunne købe og udlåne e-bøger på lige fod med fysiske bøger.

Danske biblioteker kan være et skridt tættere på frit at kunne købe og udlåne e-bøger, som de har gjort med fysiske bøger i årtier, skriver Politiken fredag.

I forbindelse med en igangværende sag i EU's retlige system meldte generaladvokat ved EU-domstolen, Maciej Szpunar, for nylig ud, at der principielt ingen forskel er på udlån af digitale bøger og print bøger.

"Det er et klart signal, som EU-domstolens generaladvokat netop er kommet med, når han udtaler, at man kan sidestille udlån af e-bøger med udlån af fysiske bøger. I en moderne verden kan man nemlig ikke skelne mellem det fysiske og det digitale," siger Steen B. Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, til Politiken.

I dag har bibliotekerne i folkeoplysningens navn ret til at sætte de fysiske bøger på hylderne, de ønsker, men når det gælder e-bøger er det forlagene der bestemmer, hvilke titler bibliotekerne kan tilbyde.

Skepsis i Forfatterforeningen

Signalet fra EU fletter sig ind i den igangværende debat om, hvorvidt bibliotekerne kan ødelægge forlagenes spæde digitale forretning ved at udlåne e-bøger. I Danmark har flere danske forlag forladt bibliotekerne digitale udlånsportal, Ereolen, netop fordi de mener, at det skævvrider konkurrencen og er en bremseklods for deres eget digitale salg.

I Dansk Forfatterforening ser Morten Visby, der er ansvarlig for ophavsret, med skepsis på EU-generaladvokatens signal. Han frygter, at det vil sætte det private digitale bogsalg tilbage, hvis biblioteker får større råderum.

Meldingen fra EU's generaladvokat kom i forbindelse med en vurdering af udfaldet af en verserende sag fra Holland, hvor biblioteksforeningen ønsker at få sidestillet e-bøger med fysiske bøger. Der ventes en endelig dom i sagen i slutningen af året, skriver Politiken.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs