Krosby: Jeg har tilsyneladende ikke gjort nok

"Når jeg i dag har det fulde overblik over sagens sammenhæng, kan jeg se, at jeg tilsyneladende ikke har gjort nok for at sikre mig". Pål Thore Krosby om Se og Hør-sagen.
Foto: Ditte Valente, POLFOTO
Foto: Ditte Valente, POLFOTO

En række ledende og menige medarbejdere på Se og Hør har haft kendskab til, at Se og Hør købte ulovlige oplysninger om kendtes kreditkort, konkluderer den af Aller bestilte rapport om sagen.  Otte er blevet sigtet og der kan være udsigt til flere, fire har forladt Aller.

Sagens omfang har "chokeret" topchef Pål Thore Krosby, udtaler han i en pressemeddelelse i dag.  Rapporten lukker dog langt fra alle spørgsmål om sagen.

Pål Thore Krosby svarer her på en række af dem over mail.
 

Ifølge undersøgelsen er der sket overvågning fra efteråret 2008 til marts 2011. Betyder det, at Aller er sikre på, at der ikke er brugt ulovligt tilvejebragte oplysninger før/efter den periode?

"Jeg har alene forholdt mig til de fakta, som undersøgelsen har afdækket, og det er denne periode, der er tale om."

Har medarbejdere fra Kig Ind været indblandet?

"Undersøgelsesgruppen har haft uhindret adgang til alt materiale, som de har fundet relevant og rapporten konkluderer, at det er en række medarbejdere på Se og Hør, der har haft kendskab til tys-tys kilden."

Rapporten konkluderer, at ”Det er konstateret, at Se og Hør har søgt oplysninger om kendtes fly reservationer via en medarbejder i et flyselskab, hvilke oplysninger må anses for ulovligt tilvejebragte. (...) denne type information er anvendt i januar - februar 2014 (Altså mens Niels Pinborg har været chefredaktør for Se og Hør,red.)”  Hvilke konsekvenser får dette?

"Vi noterer os, at rapporten vurderer, at tilvejebringelsen af denne type oplysninger er ulovlig. Det tager vi meget alvorligt. Konsekvenserne er, at vi som en del af implementeringen af vores presseetiske regler og Code of Conduct vil tage nøje stilling til fortolkningen om brug af kilder, og alle chefredaktører i Aller Media har ansvar for, at der bliver foretaget en individuel fortolkning og sikre implementering i hverdagen." 

Har undersøgelsen afdækket om der er sket andre former for overvågning? Herunder hacking eller aflytning?

"Undersøgelsen konkluderer, at Se og Hør har gjort brug af ulovligt tilvejebragte oplysninger fra den såkaldte ulovlige tys-tys-kilde."

Aller har taget personalemæssige konsekvenser i form af fyringer. Vil Aller tage andre konsekvenser som f.eks. politianmeldelser af evt. forhold? (Rapporten påpeger bl.a. mulige ulovligheder i Allers regnskabsafdeling, red.)

"De personalemæssige konsekvenser er vurderet på baggrund af rapportens konklusioner og en grundig samlet vurdering. Hvis der på et senere tidspunkt fremkommer nye fakta, vil vi selvfølgelig vurdere dem."

Ifølge rapporten kendte seks nuværende medarbejdere til tys-tys kilden – hvad bliver konsekvenserne for dem?

"Ud fra de definerede kriterier, som handler om hvorvidt man har haft ansvar, haft specifik viden og været aktiv medvirkende, har vi valgt at afslutte arbejdsforholdet med to ledere og en journalist. Derudover har to ledere og en medarbejder fået skriftlige advarsler."

Pål Thore udtaler (i en pressemeddelelse om sagen, red.), at han er chokeret over ”omfanget og kendskabet”. Hvilke konsekvenser får det for Pål Thore, og den øvrige topledelse, at det i det hele taget har kunnet finde sted i Aller?

"Sagen har allerede fået konsekvenser for udgiverdirektør Per Ingdal, som har valgt at trække sig fra sin stilling. Derudover udestår der et arbejde inden for en række områder, som skal gennemføres, og som en samlet topledelse står i spidsen for. Jeg tager ansvar for det, der er sket, og jeg vil gerne stå i spidsen for implementeringen af den handlingsplan, der skal sikre, at lignende ikke kommer til at ske igen."

Det er tidligere kommet frem, at overdirektør Erik Aller i 2006 blev informeret om, at  'Se og Hør' i Norge havde havde købt oplysninger af kreditkortkilder og betalt penge udenom skat til kilder. Hvordan har det forhold, og Allers reaktion på det forhold, været inddraget i undersøgelsen?

"Undersøgelsesgruppen har haft uhindret adgang til alt materiale, som Aller Media og den øvrige del af Aller-koncernen i Norden har rettighederne over, så alle forhold er indgået i det omfang, undersøgelsesgruppen har fundet det relevant."

Dengang sagde Pål Thore Krosby, at der ikke var grund til bekymring om en lignende sag i Aller i Danmark. Blev der dengang taget godt nok hånd om sagen og risikoen for, at sådan noget kunne ske?

"Når jeg i dag har det fulde overblik over sagens sammenhæng, kan jeg se, at jeg tilsyneladende ikke har gjort nok for at sikre mig, at de mange tiltag vi har gennemført i de seneste mange år for at blive en morderne medievirksomhed, ikke har haft den ønskede virkning i alle dele af organisationen. Og at det på Se og Hør har været muligt at udvikle en kultur og anvendt metoder, som vi ikke accepterer i Aller, og som jeg tager stærk afstand fra."

Hvad har sagen kostet, eller hvad ventes den at koste, for Aller Media i form af udgifter til undersøgelsen, advokater, tabt oplag på Se og Hør i perioden?

"Det kan jeg desværre ikke kommentere på."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også