Selskab bag Gaffa går konkurs - musikmediet føres videre i nyt selskab

Allerede i april blev aktiviteterne i medieselskabet Gaffa DK ApS flyttet over i et nystiftet selskab forud for konkursbegæring, der er indgivet for få dage siden.
Gaffa afholder årligt prissuddelingen Gaffa-prisen og står fortsat som et af landets største musikmedier. | Foto: Anders Brohus
Gaffa afholder årligt prissuddelingen Gaffa-prisen og står fortsat som et af landets største musikmedier. | Foto: Anders Brohus

Selskabet bag musikmediet Gaffa er under konkursbehandling. Det viser et notat i Statstidende samt registreringer i det centrale virksomhedsregister, CVR.

Konkursbegæringen er sendt til Retten i Helsingør 28. juni, og i slutningen af sidste uge blev selskabet taget under konkursbehandling. Allerede i foråret har ledelsen bag Gaffa vidst, at det gik i den retning. Et nyt selskab med navnet Gaffa ApS er blevet stiftet 5. april under samme holdingselskab, som ejer det nu konkursramte medie, der siden har skiftet navn til ”Medieselskabet april 2023 ApS”. 

Den endelige ejer er selskabet Gaffas Venner ApS og i den nyligt offentliggjorte årsrapport herfra, står det klart, at ejerkredsen i foråret besluttede at gennemføre en rekonstruktion af det danske musikmedie efter flere år med underskud og støt voksende negativ egenkapital.

”Det er fuldstændig udramatisk. Med accept fra vores panthavere og långivere har vi flyttet alle Gaffa-aktiviteter over i et nyt driftsselskab i april. Så det selskab, der går konkurs nu, er et fuldstændig passivt driftsselskab, der hedder medieselskabet af april 2023,” siger Kristian Lautrup-Nielsen, der er konstitueret adm. direktør, formand og medejer til MediaWatch.

I forbindelse med stiftelsen af det nye selskab er ejerkredsen bag Gaffas Venner ApS udvidet med to nye personer: iværksætter og tidligere forlagsejer Rikki Tholstrup Jørgensen og musiker Steve Klein, der har investeret sig til ejerandele på henholdsvis 10-15 pct. og 5-9 pct. Samtidig er Kristian Lautrup-Nielsens ejerandel nedbragt fra 33-50 pct. til nu at være 25-33 pct., ligesom de øvrige medejeres ejerandele er skrumpet.

Ophobet gæld

Gaffa-magasinet udkommer helt som hidtil, ligesom det digitale medie af samme navn er kørt videre helt som vanligt. Ingen medarbejdere er opsagt, og ledelsen er fortsat intakt, ligesom forhold til kunder og annoncører er bevaret i det nye selskab, fortæller direktøren.

Men vi er enige om, at det tidligere Gaffa-selskab var på vej mod konkurs, og det er derfor, I har rekonstrueret aktiviteterne i et nyt selskab?

”Vi flyttede aktiviteterne over i det nye selskab i april, og nu er det så Medieselskabet af april 2023, der ikke længere har nogen funktion, som bliver erklæret konkurs.”

Men hvorfor flyttede I aktiviteterne over i et nyt selskab?

”Det var for at vi kunne håndtere gælden, der var opbygget til vores långivere under coronakrisen. Blandt andet til selskabet Gaffas Venner. Det er på den måde, vi sammen med vores långivere har besluttet at håndtere gælden på,” siger han.

I forbindelse med konkursbegæringen af det tidligere Gaffa-selskab bliver gælden dermed afviklet. 

Kristian Lautrup-Nielsen bekræfter, at flytningen af medieaktiviteterne over i et nyt selskab og den efterfølgende konkursbegæring af det tidligere Gaffa-selskab er gennemført, fordi selskabet ikke kunne betale sine långivere.

”Men det er gjort helt kontrolleret, og der er ikke nogen, der kommer til at mærke til det overhovedet.”

Ud over jeres långivere, mener du?

”Ja, det er klart. Det er blandt andet os selv i regi af Gaffa Venner. Vi er den næststørste långiver,” siger han.

Det er endnu ikke lykkedes MediaWatch at få fat i konkursboets kurator.

Fastholder mediets potentiale

Det er anden gang siden slutningen af 2015, at selskabet bag musikmagasinet går konkurs. Også dengang blev musikmediet videreført i et nyt selskab. Kristian Lautrup-Nielsen mener dog ikke, det giver mening at stille spørgsmålstegn ved, om det er forretningsmæssigt fornuftigt at videreføre Gaffa på ny, når det har vist sig vanskeligt at puste økonomisk bæredygtighed i mediet.

”Gaffa har en stor position og berettigelse i mediemarkedet,” siger han med henvisning til, at magasinet sammen med konkurrenten Soundvenue er de mest kendte og udbredte musikmedier i Danmark.

I det nu konkursbegærede selskab er det alene i 2018, at der blev genereret et mindre overskud på en halv mio. kr. før skat. I de resterende år fra 2016-2021 har der været større og mindre underskud, hvilket giver et samlet tab på 7,543 mio. kr. på de seks år. 

Det samlede underskud flugter også med den størrelsesorden, Kristian Lautrup-Nielsen fortæller, at gælden til långivere i det nu konkursbegærerede selskab løb op i. Her tegner ejerselskabet Gaffas Venner sig for knap to mio. kr., fortæller han. Regnskabstallene for 2022 er ikke offentliggjort.

”Coronakrisen har været sindssygt hård for Gaffa. Mediet fik halveret sin omsætning i 2020 og næsten halveret i 2021. Også i 2022 var den påvirket negativt. Vi har tabt sindssygt mange penge på grund af krisen. Det er ikke ensbetydende med, det ikke er en sund forretning, det afspejler bare, at vi er påvirket sindssygt meget af nogle udefrakommende omstændigheder, vi ikke har kunnet gøre noget ved,” siger Kristian Lautrup-Nielsen.

Han påpeger, at den coronastøtte, Gaffa modtog, ikke var i nærheden af nok til at dække de tabte indtægter.

”Men den underliggende drift af Gaffa er sådan set fin nok. Vi er blandt de få medier, der ikke får mediestøtte, så vi skal klare os helt på markedets præmisser,” siger han.

Kapitalindskud fra ejerkreds

Ejerkredsen har indskudt 2,2 mio. kr. i frisk kapital i ejerselskabet Gaffas Venner, der på grund af underskuddet i det konkursramte datterselskab også realiserede et underskud på 368.727 kr. i 2022. Det fremgår af Gaffas Venner ApS’ ledelsesberetning i rapporten for 2022.

Pengene skal bruges til dels at holde det nyligt stiftede selskab kørende den kommende tid samt som koncerntilskud til den svenske søsterforretning Gaffa Sverige AB, der i 2019 og 2020 har haft underskud på hhv. 1,1 og 1,2 mio. svenske kr. Det blev dog væsentligt forbedret i 2021, hvor selskabet kun havde et marginalt minus på 2000 svenske kr.

”I tillæg hertil er der gennemført en række effektiviseringer i koncernens driftsselskaber, hvorfor der i 2023 forventes en samlet positiv drift. På baggrund heraf er det ledelsens vurdering, at selskabet og dattervirksomhederne har sikret tilstrækkelig likviditet til det kommende år, hvorfor selskabets ledelse har aflagt årsrapporten under forudsætning af virksomhedens fortsatte drift,” skriver ledelsen.

Kristian Lautrup-Nielsen fortæller, at der ikke er gennemført eller er planer om at gennemføre ændringer i den danske forretning som følge af de økonomiske udfordringer.

”Vi justerede forretningen sidste år ved at vi lagde en større vægt på abonnementssalget til Gaffa+-medlemskabet. Og det går faktisk rigtig fint, så vi ser ingen grund til at justere så meget på forretningen,” siger han.

Hvad han konkret forventer af det nye selskabs første leveår på den økonomiske front er for tidligt at sige, mener Kristian Lautrup-Nielsen, der er konstitueret som direktør for det nyligt stiftede selskab. 

”Men det ser fornuftigt ud, vil jeg sige.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også