Muligt nybrud kan føre til forbud mod børn på sociale medier

Regeringen kigger på, om aftalelovgivning kan bruges til forbud mod børn på sociale medier, skriver Politiken.
Regeringen vil beskytte børn og unge mod "techgiganternes skruppelløse forretningsmetoder", lyder det. | Foto: Janus Engel
Regeringen vil beskytte børn og unge mod "techgiganternes skruppelløse forretningsmetoder", lyder det. | Foto: Janus Engel
AF RITZAU

Regeringen undersøger, om det er muligt at bruge den såkaldte aftalelovgivning til at sikre, at børn ikke opretter profiler på sociale medier uden deres forældres samtykke.

Det oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S) til Politiken.

”Regeringen vil tage et opgør med techgiganternes skruppelløse forretningsmetoder. Det handler om at beskytte vores børn og unge mod at blive fastholdt i kaninhuller, der stjæler deres tid og udsætter dem for indhold, som de ikke burde se,” oplyser Hummelgaard.

I dag er det sådan, at børn og unge som følge af værgemålsloven ikke lovligt eksempelvis kan optage lån eller oprette et mobilabonnement uden deres forældres samtykke.

Regeringen har bedt embedsværket undersøge, om den lov kan forhindre børn i at oprette profiler på sociale medier.

Ifølge de sociale mediers egne retningslinjer skal man være 13 år for at oprette en profil.

Da det blot kræver en simpel samtykkeerklæring, er realiteten dog, at mere end hvert andet danske barn ifølge Politiken har været på mindst én social medieplatform - ud over YouTube - inden de fylder ti år.

Det er en klage fra Børns Vilkår til Datatilsynet, der ifølge Politiken har gjort regeringen opmærksom på det mulige nybrud.

1. januar blev databeskyttelsesloven ændret, således at virksomheder først må behandle persondata om børn på baggrund af barnets samtykke, når børnene er fyldt 15 år i stedet for 13 år.

Sociale medier som Snapchat og Meta, der står bag Facebook og Instagram, oplyste efterfølgende til Politiken, at de ikke ville håndhæve grænsen.

Selskaberne henviste til databeskyttelsesloven, hvilket skabte undren hos Børns Vilkår, da den netop sætter grænser for, hvornår børn kan indgå kontrakter uden deres forældres eller værges samtykke.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også