Branchefolk angriber Filminstituttet

Medstifter af Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, kritiserer sammen med biografernes formand Filminstituttet for at svigte dansk film efter et ringe 2016. Direktør afviser kritikken.
Foto: Linda Johansen, POLFOTO
Foto: Linda Johansen, POLFOTO

Et magert 2016 for dansk film får to tunge stemmer i den danske filmbranche til at rette skytset mod Det Danske Filminstitut (DFI). I en kronik i dagens Politiken langer Peter Aalbæk Jensen, tidligere direktør for filmselskabet Zentropa, og biografernes formand, Kim Pedersen, ud efter Filminstituttet for at lade stå til og mangle visioner for dansk film.

"De sidste ti år har Filminstituttet alene vedligeholdt dansk film. Der har ikke været antydningen af en ny, stærk fremadrettet vision, som blandt andet kunne have taget højde for de udfordringer, der p.t. tvinger den danske filmbranche i knæ. Næh, der er kun blevet foretaget smålapninger af den dæmning, som nu er tæt på totalt sammenbrud," skriver de i kronikken.

Peter Aalbæk Jensen og Kim Pedersen ser flere symptomer på krisen i dansk film - bl.a. at få danske film nåede bred kommerciel succes i 2016. Fire danske film nåede top 25 over de mest sete i biograferne sidste år mod 11 i 2015. De peger også på, at flere instruktører som Nikolaj Arcel, Per Fly, Susanne Bier og Lone Scherfig, vælger at arbejde i udlandet, og at manuskriptforfattere søger mod tv-stationernes dramaafdelinger.

Spred midlerne

Duoen foreslår, at DFI ansætter en håndfuld filmproducere, der i dialog med branchen skal udvikle dansk film og levere et vist antal film - brede kommercielle som mere eksperimenterende kunst- og dokumentarfilm - at flere regionale filmmidler lægges ud til regionerne og at mere af DR's fiktionproduktion lægges ud.

Filminstituttets direktør, Henrik Bo Nielsen, afviser beskyldningerne over for Politiken og kalder angrebet for "en visionsløs tilsvining". Han er dig enig i, at dansk film er udfordret.

"Udfordringerne for dansk film handler om, hvordan vi fornyer fortællingerne, hvordan vi fornyer forretningsmodellerne, og hvordan vi fornyer borgernes engagement i filmene. Men det er ikke nogen løsning at få statsproduktioner eller statsproducere, som de reelt foreslår," siger han til Politiken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også