Afgørelse nærmer sig om betalt frokostpause i DR

Voldgiftssagen om DR-medarbejderes ret til betalt frokostpause begynder i denne uge.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

I slutningen af oktober 2015 meddelte DR-ledelsen medarbejderne, at den lønnede frokostpause blev afskaffet fra foråret 2017.

Medarbejdere, der ikke ønskede at acceptere de nye arbejdsvilkår, kunne betragte sig som opsagt pr. 31. maj 2017, lød meldingen fra ledelsen.

Det fik efterfølgende adskillige fagforbund, herunder Dansk Journalistforbund, til at anlægge en faglig voldgiftsag mod DR. Efter et længere tilløb vil sagen blive behandlet 7.-10. januar, skriver Dansk Journalistforbund (DJ) på sin hjemmeside.

Voldgiftssagen, der ikke kan ankes til andre retsinstanser, afgøres af et udvidet formandskab bestående af to højesteretsdommere og en tidligere højesteretsdommer. Afgørelsen ventes at falde i ugerne efter sagsbehandlingen.

Hos DJ understreger formand Lars Werge sagens betydning.

"Medarbejderne i DR har gennem årtier udvist en høj grad af fleksibilitet over for deres arbejdsgiver ved, at frokosten var en del af arbejdstiden. Journalistisk arbejde kan ikke altid skemalægges, og nyhedsstrømmen kan ikke stoppes, fordi sulten trænger sig på. Det er generelt sådan, at journalister vil opfatte denne tvangspause som en alvorlig barriere i forhold til at kunne være på pletten, når begivenhederne eller opringningen fra kilder kræver det. Jeg mener, at DR gør sig selv en bjørnetjeneste ved at afskaffe denne fleksibilitet," siger Lars Werge på DJ’s hjemmeside.

Accepterer afgørelse

Hos DR har økonomi- og teknologidirektør, Nikolas Lyhne-Knudsen, tidligere slået fast i en skriftlig udtalelse til MediaWatch, at public service-stationen vil acceptere afgørelsen uanset udfaldet.

"DR's ledelse har aftalt en proces med de faglige organisationer, hvor vi afklarer spørgsmålet, om vi kan afskaffe den lønnede spisepause, gennem faglig voldgift. Den proces er under forberedelse, og DR's ledelse vil respektere de faglige voldgifter uanset udfaldet," lød det fra Nikolas Lyhne-Knudsen i oktober 2015.

Voldgiftsagen vil ud over DR-medarbejdere på DJ-overenskomst også berøre ansatte på overenskomster mellem DR på den ene side og Dansk Metal, AC, Medieforbundet og 3F på den anden side. Hvert forbunds sag afgøres dog separat, oplyser DJ.

DR forventer afskedigelser i 2017 

DR-direktør: Tabt slag om frokostpause kan koste programmer 

DR-direktør: Vi vil acceptere afgørelse i voldgiftssag 

Fagforeninger i voldgiftssag mod DR 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også