LA vil have slankere DR med politikerne på sidelinjen

Liberal Alliance er enig med DF i, at DR skal beskæres, men advarer mod politisk indblanding i DR's indhold. Journalistforbundet ser DF-forslaget som klokkeklart brud på armslængdeprincippet.
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
RITZAU/MEDIAWATCH

DR skal slankes, og der er brug for markante reformer, men politikerne skal holde snitterne væk, når det skal besluttes hvordan.

Sådan lyder det fra medieordfører Mette Bock fra Liberal Alliance om Dansk Folkepartis forslag til, hvordan DR skal skæres i en kronik i Berlingske.

Partiet foreslår blandt andet, at P3 skal sættes i udbud, at P7 Mix skal lukkes, og at DR3 skal fjernes fra kanalfladen og i stedes lægges på nettet. 

Alt i alt skal DR skæres med 25 procent over de næste fem år.

"DR skal være slankere, men det skal indgå i en mere langsigtet plan, hvor statsstøtten generelt afvikles. Men vi skal ikke tro, at vi skal være redaktion og direktion inde på Christiansborg og beslutte indhold og på hvilke kanaler, indholdet skal være. Det er et skråplan," siger Mette Bock.

DJ-formand: Brud på armslængdeprincip

Formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, mener allerede, at politikerne har overskredet armslængdeprincippet og blander sig i DR's indhold med udspillt om, hvilke tv- og radiokanaler, DR bør drive videre og hvilke der bør sløjfes.

"I Danmark har vi det princip, at politikerne fastlægger nogle rammer, og så lader man det være op til et nævn, en fond eller en bestyrelse at udfylde rammerne. Politikerne skal ikke bestemme, hvilke programmer der skal væk, og hvilke der skal fastholdes. Det må være op til Danmarks Radios bestyrelse," siger Lars Werge til Ritzau.

Det er de tre DF-politikere, Peter Skaarup, Alex Ahrendtsen og Morten Marinus, der foreslår, at DR skal beskæres med 25 procent over de næste fem år. 

Det vil betyde, at den offentlige finansiering af DR skal reduceres fra 3,7 milliarder kroner til omtrent tre milliarder kroner, som bør indfases over en femårig periode.

Og det ville være en stor opgave at løfte for Danmarks Radios ledelse og for kulturpolitikerne i Danmark, hvis man vil gøre så stort et indhug i det budget, som DR råder over, mener Lars Werge.

"Det vil betyde færre ansatte i DR og en mindre udbredelse. Om det åbner for, at andre danske medier kan få en større placering, stiller jeg mig tvivlende over for, da der er en ekstrem konkurrence for udenlandske mediegiganter," siger formanden, der mener, at DR fungerer, som det skal, i øjeblikket og ikke ser grund til ændringer.

/ritzau/MediaWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også