MediaWatch

Historie om Utzons operahus bliver til en film

Danske Ole Søndberg skal være med til at producere filmen om Jørn Utzon, der forlod Sydney i protest, inden det berømte bygningsværk stod færdigt.

Foto: PR/Stofa

Historien om, hvordan en dansk arkitekt var med til at skabe en af verdens mest kendte bygninger, skal nu op på det store lærred.

Omdrejningspunktet for den kommende film er tilblivelsen af Operahuset på havnefronten i den australske storby Sydney. Det er tegnet af danske Jørn Utzon, der døde i 2008 og aldrig nåede at se sit mesterværk stå færdigt.

Produktionen kommer til at være både dansk, svensk og australsk. Den danske producer Ole Søndberg fra Good Company Films er med i projektet som executive producer. Han har tidligere produceret blandt andet filmatiseringen af Stieg Larsson-romanen "Mænd der hader kvinder" og tv-serien "Wallander".

Derudover vil filmen blive produceret af den svensk-australske Jan Marnell fra Right2Screen, australske Marian Macgowan fra Macgowan Films og Peter Herbert samt svenske Lars Weiss, der også kommer fra Right2Screen. Petter Skavlan, der bl.a. har skrevet den Oscar-nominerede Kon-Tiki, skal skrive manuskriptet.

"Utzon var en fantastisk dansk arkitekt, og historien om hvordan han skabte Operahuset i Sydney er både fascinerende og skræmmende. Den historie bør blive fortalt," siger Ole Søndberg i en pressemeddelelse.

Filmen kommer til at fokusere på, hvordan Utzon vandt retten til at tegne Operahuset samt den modstand, han mødte undervejs i projektet.

Kom aldrig tilbage

Jørn Utzon ankom til Sydney i 1957. Hans ambitiøse idéer og tanker ramte dog ad flere omgange ind i en mur på grund af politiske diskussioner og budgetbegrænsninger.

Det fik Utzon til at forlade projektet i 1966. Han kom aldrig tilbage for at se det unikke bygningsværk med de hvide sejl, der åbnede i 1973. Australieren Peter Hall overtog den sidste del af processen.

Et år før Utzons død i 2008 kom bygningen på Unescos liste over verdensarv med begrundelsen, at den "står som et af den menneskelige kreativitets uomtvistelige mesterværker ikke bare i det 20. århundrede, men i menneskehedens historie".

Filmen har arbejdstitlen "Utzon: Manden bag Operahuset". Det er uvist, hvornår optagelserne begynder.

Jørn Utzon modtog i 2003 Pritzker-prisen, der regnes for at være den største hæder i arkitektverdenen.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs